Jiří Paroubek zvažuje návrat do politiky. „Nemá smysl střílet vrabce tam, kde nejsou,“ říká

Někdejší premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek by se rád vrátil zpět do politiky. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu přiznává, že některé místní organizace sociální demokracie mu nabízejí členství. „Ty věci pečlivě zvážím, v budoucnu se rozhodnu, buď za 14 dní, nebo týden před volbami,“ vysvětluje.

Vyjádřil zájem pomoci sociální demokracii a je připraven to udělat, podle stanov ale jako člen nemůže být čtyři roky někam zvolen. „Považoval bych to za svou idealistickou službu,“ připomíná.

Čtěte také

Nešetřil také kritikou na současné vedení ČSSD – on sám by se snažil rychle udělat nástin hlavních programových bodů, na které by se strana měla soustředit. Jmenuje například silnou korunu, ochranu spotřebitele, vystupování proti eventuální základně cizí mocnosti v Česku.

Připouští, že voliče zajímá migrace, jinak to ale může být v příštím roce, takže je podle něj potřeba mít 10 až 12 různých témat, a pokud jsou vnímána tak, že lidé to považují za problém, tak se to téma také pouští. „Nemá smysl střílet vrabce nebo kachny tam, kde nejsou,“ vysvětluje.

ČSSD by se podle něj mohla vůči hnutí ANO vymezit v otázkách, které zajímají levicového voliče, počínaje silnou korunou. „Každého z nás zajímá, za kolik bude konvertována koruna do eura, zde to bude 1 : 27 nebo 1 : 20. To je velký rozdíl, protože naše vklady v bankách se buď sníží, nebo zvýší v eurech. Také to ovlivní výši naší mzdy, která se bude do eura přepočítávat,“ říká s tím, že jde o jednu z klíčových otázek, kterou ale vedení sociální demokracie zatím nezajímá.


Zcela nepochybně lidi zajímá, zda tady bude cizí vojenská základna, nebo nebude. Je potřeba se k té věci zase vrátit. JIŘÍ PAROUBEK

A Bohuslav Sobotka, ještě než odvolal své ministry, měl říci, že Dan Ťok a Karla Šlechtová jsou špatní ministři, stejně tak měl vyzvat Andreje Babiše, aby konal. „Pokud pan Babiš nechce konat, tak říci, že za to, co se děje na dálnici a za to, co se děje v dopravních stavbách, za to zdržování, odpovídá plně předseda hnutí ANO,“ vyzdvihuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio