Jiří Pospíšil: O kandidatuře na prezidenta přemýšlím. Výroky Miloše Zemana jsou extrémní

Hospodářské noviny přišly s informací, že europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil má zájem o kandidaturu na prezidenta za dva roky. On sám takové informace nebere jako potvrzení kandidatury, připouští ale, že poslední dobou se mu stává čím dál častěji, že ho lidé vyzývají, aby kandidoval.

„Když vám lidé dávají takové vyznamenání, tak nelze o tom nepřemýšlet,“ říká v rozhovoru s Karolínou Koubovou s tím, že o kandidatuře přemýšlí, ale zatím se neblíží žádnému rozhodnutí.

Byl by také rád, aby budoucí prezident měl jiný politický styl než Miloš Zeman. „Pokud se ukáže, že je zde jiný, nekomunistický kandidát, který ztělesňuje řekněme Havlovu zahraniční politiku, tak jsem ochoten ho podpořit,“ nastiňuje.


Prezident má být pro společnost vzorem, ne se předhánět v extrémních nebo extravagantních výrocích

Jako občan není spokojen s prezidentem Milošem Zemanem, a připomíná to v souvislosti s výroky Miloše Zemana na adresu Bohuslava Sobotky. „Když prezident říká, že premiéra je možné odstranit kalašnikovem, tak nikdy nemůžete vyloučit, že některý duševně narušený jedinec si toto nevezme za své,“ podotýká.

Chtěl by prezidenta, který nebude mít takové extrémní výroky, naopak bude situaci uklidňovat a vyzdvihovat hodnoty jako je vzdělání.

Zpřísnění azylové politiky je správné

Dánsko, Německo a Rakousko zpřísňují azylovou politiku. To je podle něj správné, Evropa totiž zatím společné konkrétní kroky neprosadila. „Je to přirozený výsledek toho, že občané Evropy jsou nespokojení s tím, jak EU a jednotlivé vlády řeší otázku imigrace,“ upozorňuje.

Pokud Evropa neudělá něco, co bude pro řešení uprchlické krize smysluplné, pak se může otázka evropské integrace v očích občanů EU zdiskreditovat. „Za poslední půlrok poklesl počet příznivců EU v Česku asi o 20 %. To je pro mě alarmující číslo,“ upozorňuje.

autoři: kko , prh
Spustit audio