Jiří Rusnok: Zemanovci jsou mi z české politické scény nejblíž

Jan Fischer je slušný člověk a já za ním plně stojím. I s možnými riziky, která z toho potenciálně mohou plynout. I to říká v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou designovaný premiér Jiří Rusnok. „Hledal jsem člověka, který má dlouholeté zkušenosti s řízením velkých celků ve státní správě,“ přibližuje, proč jeho volba při hledání ministra financí padla právě na někdejšího předsedu úřednické vlády.

„Pro mě jsou důležité činy – a o ty nemám obavu. Víme, co máme dělat, a jsme připraveni to dělat co nejlépe.“ Tak designovaný premiér Jiří Rusnok shrnuje, s jakými pocity se jeho kabinet chce ujmout vlády.

Svůj tým dal dohromady do 14 dnů – tedy přesně jak slíbil prezidentu Miloši Zemanovi. Jak dlouho se jeho lidé udrží v čele ministerstev a jaké zásahy plánují? I o tom s Jiřím Rusnokem Veronika Sedláčková mluvila.

Nešlo však o jediné téma úterních Dvaceti minut Radiožurnálu. Jiří Rusnok během nich totiž nijak neskrýval, že jde-li o českou politickou scénu, je mu nejsympatičtější strana, která nese jméno současného prezidenta, tedy zemanovci. A důvod?

„Jde-li o politiku, každý máme svou Slavii či Spartu,“ říká muž, který za zemanovce sám kandidoval v komunálních volbách. „Zemanovci jsou mi blízko. Je to strana, která zdůrazňuje práva občanů, nikoliv politiků – což je mi velice sympatické.“

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Rusnokem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: ves
Spustit audio