Jiří Šedivý: Důkazy nasvědčují, že za útokem na Skripala stojí Rusko. Jde o gesto vůči Západu

Zpravodajské služby jak Velké Británie, tak Severoatlantické aliance vyhodnotily pravděpodobnost, že za útokem na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala stojí Rusko, nad 90 procent. Poukazuje na to český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý, který ve Dvaceti minutách Radiožurnálu potvrzuje, že Česko vyjádřilo jasnou podporu Velké Británii.

Látka Novičok, kterou byl Skripal otráven, je mimořádně agresivní, a k tomu, aby se připravila k použití, je potřeba laboratoř. „Něco takového není v silách soukromých osob připravit,“ zdůrazňuje Šedivý.

A to je podle něj to, co více méně vylučuje verze, že mohlo jít o útok spáchaný třetí stranou, a to například bývalými zaměstnanci ruských tajných služeb, nebo někým, kdo jednal bez vědomí Ruska.

Existuje ale nějaké vysvětlení, jaký by měli k atentátu Rusové důvod? Podle Šedivého může jít o exemplární a viditelné potrestání přeběhlíka, a v té souvislosti připomíná, že za záhadných okolností zemřela i Skripalova manželka a syn.


Akceptujeme britský výklad události. Snaha Ruska rozdělit nás v různých situacích nevychází.Jiří Šedivý, český velvyslanec při NATO

„Pro příští možné zrádce by toto měl být odstrašující moment,“ dodává s tím, že jde také o určité gesto vůči Západu. „Rusko nám říká: Podívejte se, my jsem schopni všeho, jsem ochotni použít jakýchkoliv prostředků,“ říká.

Česká republika podle Šedivého vyjádřila jasnou podporu spojencům ve Velké Británii, a ministr zahraničních věcí Martin Stropnický vydal jednoznačné prohlášení, ve kterém čin odsoudil. „Česká republika v žádném případě nezaostala,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.