Josef Přerovský se vrátil ze zajetí na Ukrajině. Měli jsme být vyměněni za jiné zadržené, tvrdí

Situace na východě Ukrajiny je podle mnohých nepřehledná a komplikovaná. Své o tom ví pozorovatelé, kteří byli zajati ve Slavjansku. Právě tam se odehrává boj mezi ukrajinskými silami a proruskými separatisty. Jak události na Ukrajině vnímá podplukovník Josef Přerovský, který byl jedním ze zajatých?

Na Ukrajinu odjel plnit inspekci. „Šlo o aktivitu, jejímž účelem bylo monitorování činů ukrajinské armády,“ popisuje s tím, že týmy bývají mnohonárodnostní.

Hlavním úkolem bylo potvrdit, že Ukrajina na daném území neprovádí vojenskou činnost, která by podléhala oznamování. „Byli jsme tam na pozvání ukrajinské vlády,“ dodává.

Věděl někdo ve Slavjansku o jejich působení? „Jsem přesvědčen, že ne,“ odpovídá. „Naším záměrem nebylo jet do Slavjansku. Chtěli jsme jen monitorovat činnost ukrajinské armády na přístupových cestách,“ nastiňuje.

Čtěte také

Poté však skupinu pozorovatelů zajali ozbrojenci, kteří deklarovali, že jsou příslušníci Doněcké republiky. „Vypadala to jako akce profesionálně vycvičených lidí, spíš jako speciální složky než běžné jednotky,“ míní.

Jak byli únosci oblečeni a jaké měli zbraně? Jak by hodnotil přítomnost mezinárodních pozorovatelů, kdyby nedošlo k únosu? A kdo vyjednal propuštění pozorovatelů? Také na to se ptal moderátor Martin Veselovský.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio