Jsem rád, že se česká diplomacie ozvala, kritizuje Jan Hamáček ruský sankční seznam

Nejmenovaný zdroj zveřejnil sankční seznam v Rusku nežádoucích osob s 89 jmény. Mezi nimi jsou také Češi – Karel Schwarzenberg, Marek Ženíšek, Jaromír Štětina a Štefan Füle. Vedení Poslanecké sněmovny se schází s vedením polského Sejmu. Bude tento seznam na programu jednání?

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD považuje sankční seznam za nepřijatelný. „Jsem rád, že se česká diplomacie ozvala. Pan ministr pozval ruského velvyslance a vyjádřil svůj názor, že je nepřijatelné, aby naši občané byli diskriminováni,“ popisuje.

A protože je na sankčním seznamu spousta Poláku, otevře se během jednání i toto téma. „Máme čtyři hlavní otázky – Ukrajinu, otázku uprchlíků, situaci na Balkáně a roli vládních parlamentů v Evropské unii,“ vyjmenovává Jan Hamáček, který odmítá možnost, že by někteří z polských protějšků kritizovali postoj Česka k dění na Ukrajině. „Nezaznamenal jsem takové výtky,“ tvrdí.

Podle jeho názoru není Česká republika zemí, která by snad vybočovala z hlavního proudu Evropské unie. Názor prezidenta Miloše Zemana, který sankce vůči Rusku kritizoval, nepovažuje za nejpodstatnější. „Za zahraniční politiku je odpovědná vláda. To snad celá Evropská unie chápe,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Odmítám referendum pro primárně politické cíle, tvrdí

Hnutí ANO přišlo s myšlenkou jakéhosi kontrolního referenda o přijetí eura. „Hnutí ANO hledá hlavní téma pro volby 2017,“ komentuje tento návrh Jan Hamáček, který v návrhu nevidí věcný rozměr, protože současná vláda už o přijetí eura rozhodovat nebude.

„Součástí podmínek vstupu do Evropské unie, o kterém se rozhodovalo v referendu, bylo i přijetí eura,“ připomíná navíc to, že občané už v referendu o euru nepřímo rozhodovali. „Referendum pro primárně politické cíle odmítám,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio