Justiční expert ČSSD: Helena Válková by už neměla být ministryní spravedlnosti

Po Haně Marvanové odchází z postu náměstka ministerstva spravedlnosti také Pavel Štern, který se před odchodem obrátil na protikorupční policii kvůli pochybnostem týkajících se tendru na elektronické náramky pro domácí vězení. Co se na ministerstvu spravedlnosti vlastně děje?

„Paní ministryně Helena Válková nezvládá personální řízení,“ tvrdí justiční expert ČSSD Jan Chvojka, kterého se ptal moderátor Martin Veselovský. „Za necelé čtyři měsíce nebyl ze strany ministerstva spravedlnosti předložen jediný zákon,“ dodává.

„Pan Štern se sešel třikrát nebo čtyřikrát s Andrejem Babišem, kterému se svěřil se svými obavami. Jenže celá věc nebyla vyřešena, proto se obrátil na policii,“ popisuje Jan Chvojka, který připomíná, že nevíme, co Pavel Štern protikorupční policii řekl.

Čtěte také

Měla ministryně spravedlnosti odvolat Pavla Šterna? „Myslím, že neměla, ale chápu, že šlo o reakci na to, že si nerozumí se svým náměstkem,“ uvažuje.

Jaká je tedy pozice Heleny Válkové ve vládě? A jaké poměry panují na ministerstvu spravedlnosti? Ptal se Martin Veselovský po 17. hodině.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.