Kam směřuje budoucnost olympiád? Pro města mají být co nejvýhodnější, nastiňuje Jiří Kejval

Nově zvolený člen Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jiří Kejval bude mít na starosti projekt olympijských parků a festivalů, ale je také členem exekutivy Světové antidopingové agentury. Jak vnímá dopingovou kauzu ruských sportovců? „Ruští sportovci zcela zjevně měli organizovaný systém dopingu,“ říká Kejval, který zastává i funkci předsedy Českého olympijského výboru.

Ruští představitelé podle něj přiznali, že ne vše bylo úplně v pořádku, což se musí vyřešit a nezůstat bez trestu, druhá věc je otázka individuální zodpovědnosti jednotlivých sportovců. „Fungují základní demokratické principy ve sportu, komise obvinila sportovce, kteří mají možnost odvolání,“ dodává.

Zásadně stojí proti kolektivní vině – v tomto případě podle něj byl vytvořen princip tak, aby nebyla uplatněna. „Nikdo neví, jaká je situace, jsme v časovém presu, je to takové vakuum a každý je trošku zmatený,“ dodává.

Města a olympiády

Před zahájením olympijských her na místě tradičně jedná MOV, součástí diskuze byla i agenda 2020, jejímž hlavním cílem je zpřístupnit pořadatelství her i dalším zemím i státům – vzhledem k výrazné náročnosti pořadatelství zájem o hry totiž upadá.

MOV jde nyní podle něj cestou trvalé udržitelnosti her, které se neustále zvětšovaly. Dříve při žádosti o pořádání olympijských her zájemci dostali tlustý šanon, kde bylo popsáno, co vše se musí splnit bez ohledu na to, jestli to pro město bylo dobré nebo špatné.

„Teď je situace jiná, už nejsou kandidátská města, ale bilaterální rozhovory – na jedné straně odborníci z MOV, na druhé zástupci měst a států,“ říká s tím, že společně debatují například o tom, jaké bude například využití sportovišť po skončení her.

Na základě toho pak modelují a mapují, jak je reálné ve městě takovou věc uspořádat, eventuálně jak to lze udělat tak, aby to bylo pro město co nejvýhodnější.

autoři: bum , prh
Spustit audio