Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová: V říjnu skončím na ministerstvu pro místní rozvoj

Český eurokomisař nebo eurokomisařka by měl mít na starosti portfolio spravedlnosti. „Je to zklamání,“ připustila Věra Jourová, česká kandidátka na eurokomisařku, ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Věra Jourová očekávala, že se v Evropské komisi bude zabývat regionálním rozvojem. Co během vyjednávání změnilo? „Nevidím do toho,“ odpovídá Věra Jourová na otázku Heleny Šulcové. „Včera jsem dostávala spolehlivé zprávy, že dostanu region,“ dodává.

Čtěte také

Eurokomisařkou se však stát nemusí. Nejdřív totiž musí zvládnout „grilování“ od europoslanců. Podle Evy Jourové jde o náročnou disciplínu, která ověřuje schopnost odpovídat na rychlý sled otázek.

Poslanci Evropského parlamentu se můžou zeptat třeba na Andreje Babiše, který zůstává majitelem Agrofertu. Není tak ve střetu zájmů? „Není,“ míní Věra Jourová. „A kdyby se měl ocitnout ve střetu, oznámil by to, jako to tak už několikrát udělal.“

Co by měla mít jako eurokomisařka odpovídající za resort spravedlnosti na starosti? A kdo by se mohl stát jejím nástupcem na ministerstvu pro místní rozvoj? I na tyto otázky odpověděla Věra Jourová po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio