Kardinál Miloslav Vlk: Stát nemá právo církvi předepisovat, jak má použít peníze z restitucí

Prezident Miloš Zeman pojede v dubnu do Vatikánu, kde se má setkat s papežem Františkem. Chce s ním mluvit o tom, aby katolická církev v Česku použila část peněz z restitucí na zřízení hospiců. „Církev samozřejmě na charitu a podobné věci myslí, ale ne kvůli tomu, že nám to bude někdo předpisovat. To je protiústavní,“ namítá kardinál Miloslav Vlk.

„Máme ústavu, demokracii a svobodu, a je zapotřebí, aby i vládní představitelé neporušovali ústavu,“ říká.

Upozorňuje také na to, že Miloš Zeman nejede do Vatikánu na pozvání Svatého otce. „Papež nikoho nezve, když Hrad nebo nějaký stát požádá o přijetí, tak papež může odpovědět kladně, ne že papež napsal do Prahy dopis, “ vysvětluje.

Také premiér Bohuslav Sobotka nedávno mluvil o tom, že by se prostředky z církevních restitucí měly použít k financování veřejně prospěšných aktivit. „V ČSSD si udělali z restitucí volební slogan v krajských volbách. Co slibovali, tedy že zastaví nebo zmírní restituce, pak nemohli nijak naplnit,“ říká s tím, že proto by chtěli církvi předepisovat, na co by peníze měla použít, což je protiústavní a protizákonné.

Čtěte také

A jaký je jeho názor na americký konvoj projíždějící Českem, který někteří lidé kritizovali? „Komunismus nezničil jen ekonomii, ale také myšlení lidí. Jsme součástí NATO a máme mezinárodní závazky, které musíme plnit a respektovat,“ říká.

Jak mají křesťané prožívat Velikonoce? Máme se obávat islamizace Evropy? A jak se dívá na otázku zachování celibátu? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio