Karel Schwarzenberg: V dějinách docházelo ke stěhování národů! Podobný pohyb je zde dnes

Ministři vnitra jednají v Bruselu o rozdělení 40 tisíc uprchlíků, kteří jsou převážně v Řecku a Itálii. Česká republika chce v následujících dvou letech přijmout 1500 lidí. V Praze se přitom v sobotu opět demonstrovalo. Proč tato otázka vzbuzuje v Česku tolik vášní?

„Jsme země, která nemá přístup k moři. Neznáme, jaké je to žít s lidmi z jiných národností. Ty, které jsme tady měli, jsme ztratili, ať už to byla početná židovská komunita, nebo německá po válce,“ míní předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Je si také jistý, že migrace bude dlouhodobá a že se dotkne celé Evropy. „V dějinách bylo vždy období stěhování národů a zdá se, že podobný pohyb je dnes tady,“ říká.

Zároveň nebude možné, aby státy jako Rakousko a Německo byly přeplněné, a vedle nich státy, které říkají, že nikoho nepřijmou. „Hranice jsou propustné a jednoho dne se lidé dají sami na cestu. Pokud nepostavíme novou želenou oponu, tak sem přijde dost lidí,“ podotýká.

Čtěte také

Ale stavba plotu v Maďarsku je podle něj čin ze zoufalství – z Balkánu proudí velký počet lidí, Maďarsko je první země EU a podle dublinských smluv by se o ně mělo starat. „Počet je ale nad síly Maďarska,“ dodává.

Řecké vlády byly nezodpovědné

V Řecku se otevírají banky, země dostane překlenovací úvěr, čekají se další rozhovory o další pomoci. Je to krok, který zachrání Řecko? „Doufám, že budou všichni spolupracovat, aby se Řecko po dlouhé době dostalo z potíží,“ podotýká s tím, že řecké vlády byly po dlouhá desetiletí nezodpovědné, zadlužily stát a nyní na to lidé doplácí.


Bylo by správné, kdybychom přijali euro kolem roku 2020

A pokud by se Řecko rozhodlo pro odchod z eurozóny, tak by to nebyl konec projektu eura, neboť země je příliš malá.

„Je na Řecích, aby se sami rozhodli, není správné, abychom rozhodovali o jejich osudu, když chtějí v eurozóně zůstat, tak prosím,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio