Kauza Agrofert: Z pohledu právníků jde o prokazatelně neoprávněné hospodaření, říká Janek Kroupa

Holding Agrofert podle nashromážděných důkazů neoprávněně hospodaří na více než 1700 hektarech půdy. To je základní zjištění, s nímž přichází Janek Kroupa a tým investigativních reportérů Radiožurnálu. Jak přišli k takovému číslu? A jaké může mít kauza dopady?

„Propojili jsme několik existujících databází, vyšli jsme z údajů, které zveřejnil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, kde zveřejnili pozemky, u kterých není známý majitel,“ přibližuje reportér Janek Kroupa.

Tyto pozemky pak prolnuli s registrem půdy, na které hospodaří zemědělci. Právě tento registr je rozhodující pro udělování dotací. „To celé jsme promítli do katastru,“ přibližuje.


Společnost Agrofert zřejmě neoprávněně hospodaří na přibližně na 1700 hektarech půdy. Jsou to pozemky, které nemají jasného majitele. Společnostem tedy nepatří a ani je nemá v nájmu. Přesto však na většinu půdy pobírá dotace od EU.

Jako další filtr pak ořízli pozemky, které mohou být chybou v měření nebo důsledkem zorání mezí nebo cest. „Vyšlo nám číslo 1 740. Je to číslo, které ale nepochybně nemůže být konečné,“ uvádí Kroupa.

Dodává také, že z pohledu právníků jde o prokazatelně neoprávněné hospodaření – nemáte-li právo na pozemcích být, nemáte tam co dělat, nemáte právo tam hospodařit, mít zisk ani brát dotace.

Překvapivé na celé věci bylo, že státní orgány o tom nevěděly, neznaly databázi, kterou zveřejnil jejich příbuzenský úřad. „V tuto chvíli jsou v procesu právních analýz a řeší, co se situací dělat,“ říká.

autoři: jap , prh
Spustit audio