Kauza Babiš není jen český problém, europoslanci se zajímají i o dotace, říká Jiří Pospíšil

Kauza Andreje Babiše přerůstá Česko. Alespoň to říká europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil, který poukazuje na Výbor občanské svobody Evropského parlamentu. Ten se bude zabývat bodem s názvem Riziko politického zneužití médií v České republice. „Nahrávky byly poslední kapkou do pomyslného poháru kauzy Andrej Babiš,“ říká Jiří Pospíšil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Na výboru dojde k veřejnému slyšení za účasti zástupců českých médií, kteří společně se zástupcem Evropské komise a mezinárodními specialisty otevřou téma zneužívání médií v Česku. "Budou tam pánové Tabery, Smoljak, Černý," přibližuje.

Dodává také, že nebývá zvykem, že by na výbor byli předvoláváni zástupci odborné veřejnosti z konkrétní země, a zároveň připouští, že mohl být pozván i někdo z médií, které vlastnil právě Andrej Babiš.


Evropský parlament považuje za důležité v rámci ochrany evropských hodnot nezávislost médií. Jiří Pospíšil

Evropský parlament také podle něj nepřijme žádné závěrečné usnesení, jedná se pouze o politickou debatu. „Neměli bychom očekávat, že Evropský parlament může vyřešit problém Andreje Babiše,“ upozorňuje s tím, že kauza není jen českým problémem.

„Díky tomu, že Andrej Babiš čerpá velké množství evropských dotací, zajímá evropské politiky a zvláště europoslance, kteří jsou ze zemí, které peníze posílají do jiných evropských států,“ připomíná s tím, že europoslanci dlouhodobě systematicky vnímají jako největší problém vedle médií i přijímání dotací.

„Střet, jaký má Andrej Babiš jako podnikatel, politik a majitel mediálního impéria, nemá asi žádný jiný evropský politik,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku

autoři: kko , prh
Spustit audio