Kauza Nagyová po roce: Výsledky žalobců jsou nedostatečné, tvrdí Tomáš Němeček

Uplynul rok od razie na Úřadu vlády ČR a zatýkání Jany Nagyové a dalších vlivných lidí. Zatím padlo obvinění jen v kauze zneužití Vojenského zpravodajství, i když má celý případ tři linky. Proč? To je jedna z otázek pro právníka a bývalého novináře Tomáše Němečka.

Celý případ, kterému se ve zkratce říká kauza Nagyová, má tři linky – zneužívání Vojenského zpravodajství, kauza trafik pro bývalé poslance a kmotři, kteří měli vysávat státní zakázky. Přitom v lince, která se týká kmotrů, jsou žalobci stále ve fázi sbírání důkazů. „Výsledky jsou nedostatečné, protože rok je opravdu dlouhá doba,“ domnívá se Tomáš Němeček.

Nevíme však, co předcházelo načasování akce a zatýkání. „Žalobci mohli mít pocit, že první dvě větve jsou jasné a třetí je na spadnutí. Proto před rokem na tiskovce hrdě oznamovali nálezy,“ zamýšlí se Tomáš Němeček. Podle něj se žalobci spoléhali na masivní domovní prohlídky, které by mohly přinést nové důkazy. Jenže to se nestalo.

Čtěte také

Dílčí věci se přesto dostávají na povrch, jak připomíná Tomáš Němeček. „Byl obviněn bývalý náměstek vrchního zástupce Libor Grygárek, před několika dny proběhla informace, že Ivo Rittig má být obžalován za to, že se neoprávněně dostal ke zprávám tajné služby,“ připomíná. „Stále ovšem hledáme zdrojovou trestnou činnost,“ dodává.

Jak se policisté orientují v informacích z odposlechů? Proč unikají odposlechy do médií? Bývá jejich zveřejnění ve veřejném zájmu? Také na to se ptala moderátorka Helena Šulcová.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio