Každý se chce vyvézt lanovkou nejlépe přímo z hotelu, říká provozovatel areálu ve Špindlerově Mlýně

Začíná lyžařská sezóna – zlatý čas nejen pro lyžaře, ale i pro majitele a provozovatele sjezdovek a přilehlých areálů. Největší u nás je v tomto oboru slovenský podnikatel, miliardář Igor Rattaj – spolumajitel Tatry mountain resorts. Tato firma provozuje areály v Tatrách, u nás ve Špindlerově Mlýně a uchází se i o Ještěd.

Rattaj se nechal slyšet, že klient, který si koupí permanentku, a pak je celý den jen na sjezdovce, není tak výhodný. „Je to komplex služeb, které se nabízí, a chceme, aby ho klient využil celý. Máte bufet, obchody, après-ski, hotely, akvaparky – celou škála služeb, které se dají v tom zimním středisku poskytnout.“


Špatná zima je to nejlepší. Když je dobrá zima, tak se totiž lyžuje všude – i v areálech, kde by normálně sníh nebyl. Když je špatná zima, lyžuje se jen v těch areálech, kde je zainvestováno do umělého zasněžování. IGOR RATTAJ

Jeho společnost má na 20 let pronajatý největší skiareál v republice, Špindlerův Mlýn. Slíbili zde proinvestovat 800 milionů korun, po 4 letech mají podle Rattaje za sebou investice za přibližně 350 milionů korun. Peníze šly hlavně do systému umělého zasněžování, protože bez umělého sněhu se podle jeho názoru nedá v Čechách ani na Slovensku lyžovat. Špindlerův Mlýn má teď prý jedno z nejmodernějších zasněžovacích zařízení.

Ve Špindlerově Mlýně má Igor Rattaj velké plány, přičemž největší investicí by mělo být efektivní propojení dvou lyžařských středisek – Medvědína a Svatého Petra. Nestačilo by ale jen přidat další skibusy? „Skibusy jsou, ale řekněme si rovnou: Ta klientela je dneska hodně líná. Funguje to tak i v Rakousku – každý se chce vyvézt lanovkou nejlépe už z hotelu,“ odpovídá Rattaj.

Igor Rattaj

Co na jeho investiční plány ve Špindlerově Mlýně říká Krkonošský národní park? Jak vysoko se vyšplhají ceny permanentek? A jsou podle něho zajímavé malé skiareály? Poslechněte si celý rozhovor s Igorem Rattajem v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jkl , jpr
Spustit audio