Každý uprchlík prožívá týden euforie. A pak následuje propad, tvrdí Jan Talafant z Generace 21

25 křesťanských uprchlíků z Iráku mělo dostat azyl v Česku. Nakonec ale požádali o azyl v Německu. V České republice tak zřejmě zůstane dalších 56 uprchlíků.

„Nic nenasvědčuje tomu, že by těchto 56 lidí chtělo odejít,“ tvrdí ředitel nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant. Vývoj se však podle jeho slov může ubíratrůznými směry. „Odchod do Německa je špatný příklad a těžko s ním něco naděláme,“ vysvětluje.

„Od počátku jsme s uprchlíky mluvili a ptali jsme se, zda chtějí do Česka,“ popisuje Jan Talafant v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou. Ti, kteří zůstávají v České republice, se učí česky. „Jsou v péči profesionálních organizací a dobrovolníků,“ přibližuje.

Každý uprchlík ovšem prožívá týden euforie, po němž následuje velký propad. „Najednou mu dochází, že jsou v cizí zemi. A to se často projevuje také stížnostmi,“ dodává. Zmíněných 25 uprchlíků, kteří raději odešli do Německa, se v Česku cítilo nechtěně. „Lidé je kvůli reportáži jedné televize obviňovali z nevděčnosti. Někdo se jim prý ozval a nabádal je, aby radši odešli jinam,“ nastiňuje Jan Talafant.

Z Iráku měly do Česka dorazit další dvě rodiny, ale zatím se tak nestalo. O budoucnosti projektu rozhodne vláda. „Chceme pokračovat,“ říká Jan Talafant s tím, že rodiny zatím čekají na další kroky. „Je to pro ně rána, protože zrušili své bydlení, vzaly děti ze školy. Jsou všichni velmi zklamaní. Plánujeme jim poslat peníze,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio