Kde vzít jistotu, že se Rusové nepokusí připojit další území? ptá se Jiří Dienstbier

Připojení Krymu k Rusku má okamžitou platnost, oznámil dnes krymský vicepremiér. A pohled druhé strany – premiér Ukrajiny má odtržení Krymu za nelegální krok. „Podle mezinárodního práva je to, co se stalo, zcela neakceptovatelné. Jde o okupaci části Ukrajiny ruskými vojsky,“ má jasno senátor a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

Ze strany Ruska jde o jasnou agresi. I to říká Jiří Dienstbier v rozhovoru s Helenou Šulcovou. Evropa by podle něj nyní měla zareagovat sankcemi – ovšem nikoliv plošnými, nýbrž zacílenými na představitele ruského režimu, případně na okruh lidí v jejich blízkosti. „Tyto sankce by mohly být zaměřeny třeba proti jejich kontům v evropských bankách,“ říká.

Čtěte také

Ruský postup na Krymu podle něj znamená zásadní změnu v bezpečnosti pro celý náš region. „Kde můžeme vzít jistotu, že se příště ke svému území nepokusí připojit další části Ukrajiny nebo třeba pobaltských zemí? Ruská menšina se nyní může stát rizikovým faktorem v jakékoliv zemi,“ varuje.

„Ruská agrese vytváří potenciální napětí v širším regionu, než je Ukrajina a Krym. Je to velice nebezpečné – a Evropa by na to měla adekvátně reagovat. Neměli bychom to nechat bez odpovědi,“ soudí Jiří Dienstbier.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio