Kdo vyřeší dvojí kvalitu potravin v EU? Spotřebitel, trh i regulace, navrhují politici v předvolební debatě

13. říjen 2017
Volby 2006

Dělá česká vláda a Evropská komise dostatečné kroky k odstranění dvojí kvality potravin v Evropské unii? I taková otázka padla v předvolební debatě Radiožurnálu. A názory pozvaných politiků se různí – podle některých z nich by měl problém vyřešit trh a spotřebitelé, někteří zase poukazují na regulaci.

Například Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 připomíná, že je především na spotřebiteli, zda dá přednost kvalitnějším, regionálním potravinám.

„Máme celou řadu kvalitních výrobců, takže je určitě možné si vybírat a číst složení potravin,“ říká s tím, že kvalita potravin by se neměla hlídat jen u nadnárodních korporací, ale také u českých výrobců. Ani u těch není vždy dosahováno dobré kvality.

Podle Jaroslava Kuchaře z Cesty odpovědné společnosti stojí za rozdílnou kvalitou stejných potravin především byznys. „Změna receptury znamená úspory, to znamená větší marži pro výrobce,“ míní.

Zdůrazňuje také, že není věcí spotřebitelů, aby se jezdili dívat do Německa na složení toho samého výrobku.

S tím souhlasí i Petr Robejšek z politické strany Realisté – úlohou spotřebitelů není studovat nápisy na zboží. „To je úlohou producentů jako takových, kteří si říkají, že na východě už to nějak skousnou,“ argumentuje.

Čtěte také

Pozastavuje se také nad tím, jak je možné, že Evropská unie, která vyžaduje od svých členů identické chování ve všem možném, se nepostará o to, abychom dostávali identickou kvalitu potravin. „Pro mne je to další důkaz, v jaké krizi se EU nachází,“ říká.

Petr Hannig z politické strany Rozumní - stop migraci a diktátu EU poukazuje na dvojí metr pro nové a staré státy EU. Řetězce působící v Česku by pak podle něj měly mít povinnost prodávat české zboží – pomohlo by to drobným farmářům a výrobcům. „Máme tady spoustu dobrých věcí, jenom si o sobě nesmíme myslet, že jsme malí a nic neumíme,“ uzavírá.

Podle Jana Čižinského z KDU-ČSL nejde v souvislosti s dvojí kvalitou potravin o to, zda je zlá nebo dobrá EU – jde především o výrobce. „Do roka a půl by měla být poměrně jednoduchá věta ve směrnici, která říká, že když výrobek vypadá stejně a je prodáván stejně, tak musí mít stejné složení,“ navrhuje.

Supermarket

A Jan Farský z hnutí Starostové a nezávislí říká, že na kvalitu potravin nemá vliv politik ani regulace, ale každý spotřebitel při svém nákupu. „Dotace bychom měli nasměrovat spíše k malým, středním farmářům, což diverzifikuje trh,“ nastiňuje.

Právě větší konkurence na trhu a možnost výběru pak donutí velkopodnikatele a velkododavatele, aby si kvalitu hlídali, protože jim jednoduše klesají tržby. „Pokles tržeb a zisku je tím nejsilnějším, co kvalitu potravin dokáže zvýšit,“ uzavírá.

Všechny předvolební debaty si můžete poslechnout zde v Audioarchivu.

Předvolební debata, 13. 10. 2017
autoři: jap , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.