KDU-ČSL neměla církevní restituce v programu, připomíná Roman Línek

Vyjednavači sociálních demokratů a lidovců se dnes poprvé sejdou k povolební schůzce. Dokážou překonat rozdílný názor na majetkové vyrovnání s církvemi? A je ČSSD riskantní z pohledu potenciálního koaličního partnera? I na to se ptala moderátorka Veronika Sedláčková místopředsedy KDU-ČSL Romana Línka.

Vyjednavači KDU-ČSL jdou na jednání s ČSSD s jasným postojem. „Budeme čekat, s čím nás vítěz seznámí a čím nás osloví,“ tvrdí Roman Línek a připomíná neobvyklou situaci – první schůzka o možné vládě se koná až 14 dnů po volbách. Během této doby prý lidovci zanalyzovali programové priority možných partnerů, a to nejen z řad ANO a ČSSD, ale i ODS nebo TOP 09.

Čtěte také

Je však z pohledu lidovců ČSSD jednotná? Jak poznají, že všech 50 poslanců bude podporovat Bohuslava Sobotku? Podle Romana Línka nejde o podpisy na smlouvách, ale o pocitu odpovědnosti, který je klíčový.

Nemůže dojít mezi sociálními demokraty a lidovci ke sporů v otázce majetkového vyrovnání s církvemi? „KDU-ČSL na toto téma v programu nic neměla. Je to pro nás uzavřená věc, která proběhla v minulém volebním období,“ popisuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: ves , šše
Spustit audio