Kdyby se volby konaly za 14 dní, mohl by výsledek být jiný, říká o britských volbách Pavel Fischer

Britské premiérce Therese Mayové politický tah s předčasnými volbami nevyšel. Britští konzervativci přišli o většinu ve sněmovně. A podle bývalého diplomata a ředitele agentury STEM Pavla Fischera může být britská premiérka za výsledek ve volbách ještě ráda.

„Kdyby se volby konaly za 14 dní, tak výsledek bude možná ještě o hodně jiný, dynamika, se kterou rostly hlasy opozice, byla taková, že je s podivem, jak těsně to dopadlo ve prospěch současné premiérky,“ vysvětluje.

Zajímavé také podle něj bylo, jak se vymazala strana UKIP, která rozjela snahu o vystoupení Británie z EU. „Zřejmě bylo potřeba přitvrdit rétoriku konzervativců, mělo to svoje náklady, protože poztráceli hlasy, které by mohli nabírat u těch, kteří nejsou jejich pevnou základnou,“ ubezpečuje.


Z hlediska velkých evropských témat se těžiště začíná přesouvat do Berlína. PAVEL FISCHER

Předčasné volby ale podle něj byly nezbytným krokem, protože britská premiérka potřebovala o jednání o budoucnosti silný mandát. „To, že se jí to nepodařilo, je druhá věc,“ dodává.

Připomíná také autenticitu jednotlivých kandidátů – pokud někdo nespoléhá pouze na komunikátory a marketing, ale skutečně si něco myslí tak pevně, že o to lze opřít politickou strategii. A právě opoziční labourista Jeremy Corbyn je známý tím, že neuhýbá veřejnému mínění.

Dalšími faktory, které hrály roly, byly tři teroristické útoky za poslední tři měsíce, což nevytváří klidovou situaci. „Veřejné mínění je ovlivněno tou obrovskou tísní a pocitu nebezpečí v ulicích,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio