Kobry a užovky? Jeden z nejsilnějších českých filmů poslední doby! říká Eva Zaoralová

Do konce 50. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech zbývá ještě jeden den, přesto ho umělecká poradkyně festivalu Eva Zaoralová hodnotí vysoko, a to jak z hlediska organizačního a filmového, tak návštěvnosti, která bude možná letos rekordní.

„Ohlas filmů je v sálech výborný leta, ale když mluvíte se zahraničními kritiky, tak říkají klobouk dolů,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou z mobilního studia v Karlových Varech.

A co se týče filmů, tak favoritem na hlavní cestu je německý snímek Hail. „Je to velice trefná satira na neonacismus, ale zajímavé je, že v Německu nelíbí,“ říká. Více se jí také líbila Křížová cesta, která se objevila na karlovarském festivalu loni. „ Toto je trochu hříčka, ale velice vtipná a dobře udělaná,“ podotýká.

Čtěte také

Z českých filmů na festivalu sklízí úspěchy Domácí péče režiséra a scenáristy Slávka Horáka. „Snímek má šanci u publika, je to pocitový film, hovoří o citech. Uvidíme, jak se zachová porota,“ upozorňuje.


V Káhiře zemřel legendární egyptský herec Omar Sharif. „V určité době byl filmovou ikonou, byl krasavec, ještě v 60. letech ho velice zbožňovaly ženy. Klasické snímky jako Lawrence z Arábie nebo Doktor Živago patří k historii filmu,“ říká Eva Zaoralová.

Film Kobry a užovky je další český snímek, který je v hlavní soutěží, od jara už jde také v kinech. „Pro mě je to jeden z nejsilnějších českých filmů poslední doby, přispívají k tomu herecké výkony Kryštofa a Matěje Hádka. Je velice nápaditě režírovaný,“ míní.

Protože jde letos o 50. ročník festivalu, tak se rozhodla vydat knihu, která by sumarizovala celá léta přehlídky. A o tom, že šlo o úspěšný počin, svědčí skutečnost, že kniha už není v češtině k sehnání. „Původní moje představa byla méně výpravná,“ podotýká.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio