Kolem EET se zvedla hysterie. Skončí méně podniků, než se tvrdí, říká prezident Asociace malých a středních podniků

Pokud by takzvaní mikroživnostníci, kteří mají roční příjmy do 250 tisíc korun, platili paušální daň, osvobodili by se od EET. Takový je jeden z návrhů ministra financí Andreje Babiše, který se líbí i Karlu Havlíčkovi, prezidentovi Asociace malých a středních podniků a živnostníků. „V tuto chvíli se bavíme o tisícovkách firem, které by to pravděpodobně nějakou formou využily,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Návrh na paušální daň je podle něj motivační – odlehčí té nejmenší skupině, motivuje menší firmy a firmičky k tomu, aby zaplatily nějakou menší daň výměnou za stupeň administrativy. Hranice 250 tisíc také podle něj nepovede ke zneužívání či zasahování do šedé ekonomiky.

V souvislosti se zavedením EET také skončí výrazně méně podnikatelů, než se tvrdí. „Podnikatelé jsou vystrašení hlavně proto, že se kolem toho zvedla hysterie,“ míní.

Hlavní hráči, kteří na tuzemském trhu hájí zájmy podnikatelů, se podle něj vyjádřili v tom smyslu, že respektují elektronizaci, je jenom otázka, v jakém sledu se udělá a jakým způsobem bude zaváděna pro jednotlivé skupiny.


Pokud se systém rozjede a bude fungující, jsem přesvědčen, že se budeme za pár let dívat na elektronizaci u nás s určitým nadhledem a možná i úsměvem. KAREL HAVLÍČEK

„Zapomeňme na to, že EET je tématem číslo jedna pro většinu tuzemských podnikatelů,“ říká s tím, že ze 48 tisíc podnikatelů, kteří zítra nebo v nejbližších hodinách začnou elektronizovat, valná část nebo většina už má elektronický systém.

„Neříkám, že to pro ně není téma, ale není to absolutní prioritou,“ dodává s tím, že firmy potřebují tržby, zákazníky, nižší stupeň administrativy, koncentrovaná data na jednom místě. „Rozhodně si nemyslím, že firmy, které se proti tomu vyhranily, jsou podvodníci, mají spíše obavu, co se bude dít, když jim spadne elektrika, nebude fungovat internet…,“ říká.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.