Kolem Hedvábné stezky vyrostou nové továrny, možná i města, říká Miloš Zeman

Uzavřené dohody za 60 miliard korun. I takové jsou – jak říká prezident Miloš Zeman – výsledky jednání česko-čínského investičního fóra, které se konalo na Pražském hradě. Upozorňuje také, že během jeho nedávné návštěvy Číny se uzavřelo 22 projektů česko-čínské ekonomické spolupráce, dalších 16 projektů se uzavřelo na pondělním fóru.

Česká republika by se měla zapojit do projektu Hedvábné stezky, která by měla stát kolem 160 miliard dolarů. „Nová Hedvábná stezka v podstatě, když to trochu zjednoduším, není nic jiného než vysokorychlostní železnice, která má spojit Čínu přes střední Asii a Rusko s Evropou,“ vysvětluje.

Dodává také, že kolem této železnice vyrostou nové továrny a možná města, všechny náklady na tyto vyvolané investice se pak musí započítat do celkového objemu, nikoliv tedy náklady jen na vysokorychlostní železnici.

České firmy v Číně

Mezi české firmy, které se prosadily na čínském trhu, se podle Zemana řadí Škoda Auto, která má jednu třetinu své produkce na čínském trhu, další firmou je Home Credit. Ta se podílí také jednou třetinou na čínských spotřebitelských úvěrech. „Pokud si uvědomíte rozsah čínského trhu, tak jedna třetina na tomto trhu je obrovské množství,“ dodává.

Objem čínských investic v České republice by měly do roku 2020 dosáhnout 232 miliard korun, a to podle dohod podepsaných prezidenty obou zemí. Jaký je objem nyní v polovině roku 2017?

„Nemám tušení, o čínských partnerech se vždy říká, že poměrně dlouho váhají, než uzavřou nějakou dohodu,“ vysvětluje s tím, že před podpisem jsou například Škoda Transportation nebo Vítkovice. „Dokud to nebude podepsáno, tak to těžko můžeme započítat do onoho objemu,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným
autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.