Komise neprodlouží UJAK akreditaci. „Magistři vedou práce magistrům,“ vysvětluje Vladimíra Dvořáková

Univerzita Jana Amose Komenského (UJAK) neuspěla u Akreditační komise ČR s žádostí o prodloužení akreditace speciální pedagogiky. Škola se sice brání tím, že všechny výtky komise byly napraveny a zohledněny, s tím ale nesouhlasí předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

„Univerzita nepřijala žádná opatření, která by dala záruku, že diplomové práce a praxe budou skutečně odpovídat požadavkům magisterského studia speciální pedagogika,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Závěry expertní skupiny týkající se státnic byly takové, že většina ústních zkoušek odpovídala standardům, ale u obhajob diplomových prací se objevily místy velmi závažné problémy. „Nezdálo se, že by připomínky, které měla expertní komise, byly dostatečně vypořádány při obhajobách,“ upozorňuje.

Čtěte také

Vést magisterskou práci, která má umožnit lidem, aby byli schopni kriticky přemýšlet, řešit problém, postavit si otázku a interpretovat závěry, tak na to je podle ní potřeba, aby byl dobrý pedagog. „Je tam mnoho vyučujících, které nemají vědeckou hodnost, magistři vedou práce magistrům, to je skutečně na většině škol výjimečné,“ říká.

Připomíná také, že našla šest učitelů, kteří vedou více jak 20 prací, navíc kolem poloviny lidí nemá Ph.D. a většinou jsou to externisté. Nepoškodila ale komise dobré jméno UJAK a samotné studenty? „Jestli si někdo myslí, že pokud někde má být 200 studentů, a je jich tam 700 za stejných nebo obdobných podmínek, a že se může udržet kvalita, tak my si myslíme, že nikoliv,“ argumentuje.

Vladimíra Dvořáková byla hostem moderátorky Karolíny Koubové

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio