Konec intervencí ČNB: Chceme-li německé platy, potřebujeme silnou měnu, zaznělo na Radiožurnálu

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek s okamžitou platností ukončila režim devizových intervencí. Výsledek? Koruna oslabila pod úroveň 27 korun za euro, aby následně hranici 27 korun opět překročila. „Na hodnocení je zatím brzy, jsme ale přesvědčeni, že jsme k tomuto kroku přistoupili v pravý čas,” shrnuje guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Krok České národní banky (ČNB) schvaluje i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. „Česká národní banka se zachovala velmi odpovědně,” soudí.

„Firmy věděly, co přijde. ČNB už několik týdnů jasně říkala, že po tvrdém závazku může konec intervencí přijít kdykoliv. Firma, která by dnes byla překvapená, se podle mě chová neodpovědně.”

Silná koruna znamená silnou ekonomiku

Jiří Rusnok popírá, že by hlavním důvodem intervencí byl zájem pomoct českým exportérům. I když jak zdůrazňuje Aleš Michl, právě firmy zaměřené na export z intervencí těžily nejvíce. „Pro export šlo o přirozené zajištění stabilního kurzu,” upozorňuje.


„ČNB má ústavou stanovené cíle: cenovou a finanční stabilitu, dohled nad finančním trhem a podobně. Kromě toho má podporovat takovou měnovou politiku, která prospívá hospodářskému růstu.”JIŘÍ RUSNOK

Méně už se ze slabé koruny radovali národohospodáři. „Máte-li slabší korunu, zastavuje se například sbližování české a německé mzdy. Chceme-li mít německé platy, potřebujeme silnou měnu. Posilující měna je zároveň odrazem silné ekonomiky, naopak slabší měna může vést k laxnosti exportérů,” uvažuje Aleš Michl.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar zároveň dodává: „Pro velké hráče na trhu byly intervence hra s nulovým součtem. Jsme otevřená ekonomika, což znamená, že nejen exportujeme, ale musíme i hodně dovážet. Nepřeceňujme tedy pozitivní efekt intervencí na českou ekonomiku.”

Česká koruna je jako pacient po narkóze

Intervence ČNB začaly už v roce 2013. Tehdy se koruna pohybovala na hodnotě 25,80 za euro, během následujících intervencí atakovala dokonce hranici 28,50 za euro.

„Trh dnes musí najít novou rovnováhu. Přirovnal bych to k probuzení pacienta z narkózy po těžké operaci,” říká guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Veřejná debata Rozhlasu k volbám prezidenta USA, Aleš Michl

Exnáměstek ministra financí Ladislav Minčič je přesvědčený, že k dramatickému posílení koruny nedojde. „Hospodářská komora je přesvědčena, že by během letošního roku neměl průměrný kurz klesnout pod dosud stabilních 27 korun.”

Dlouhodoběji by měla česká měna posilovat. Vše ovšem bude podle ekonomů záležet na postoji investorů.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: als , kko , jkl
Spustit audio