Lenka Bradáčová o reorganizaci policie: Zajímá mne fungování útvaru jako celku. Doteď nevíme skoro nic

Proti reorganizaci policie vystupovala mimo jiné pražská vrchní zástupkyně Lenka Bradáčová. Smířila se s tím, že ministr vnitra Milan Chovanec reorganizaci podepsal? „Musím se s tím smířit, jsem státní zástupce, policejní prezident a ministr vnitra přijali svou dělenou odpovědnost za tento krok,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Připomíná také, že ani nemůže vyslovit kvalifikovaný souhlas, protože do dnešního dne žádný nástin reformy neviděla. Na jednání Bezpečnostní rady státu, na které byla přítomna, sice dostali několikastránkovou informaci, materiál byl ale podle ní obecný.

„Nebyly tam žádné věcné a konkrétní teze, z nichž bych se dozvěděla, jakým způsobem budou útvary sloučeny, kdo bude v jakých pozicích velet a jaký bude vztah řídících orgánů tohoto útvaru ve vztahu ke státnímu zastupitelství,“ podotýká.

Čtěte také

Připomíná také, že je také podstatné, aby se tyto teze promítly do interních, legislativních aktů policejního prezidia, stejně tak ji musí zajímat, jak policejní orgány budou fungovat po spuštění reorganizace. V současné době také neví, na koho se bude obracet od prvního srpna, až se reorganizace spustí. „Vím, že mým partnerem má být nově zřízený útvar, kdo mu bude velet, to nevím,“ upozorňuje.


Pro mne je důležité, zda na místech partnerů pro stání zástupce budou sedět ti, kdo jsou kompetentní a kdo si vědí rady s trestním řízením

Očekává také, že v následujících dnech by mělo státní zastupitelství obdržet návrhy interních, legislativních aktů tak, aby je mohlo připomínkovat a vyjádřit svůj názor.

„Očekáváme, že z policejního prezidia nám budou doručeny konkrétní normativní akty a podoby reorganizace. Doteď nevíme skoro nic,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio