Leoš Heger, ministr zdravotnictví

Jakoby se opakovala situace z roku 2005, kdy byla vyhlášená nucená správa v největší české zdravotní pojišťovně, tedy VZP. Stejně jako tehdy ministr zdravotnictví tvrdí, že s VZP to jde cugrunt a že za to může vedení pojišťovny. A pomalu jako přes kopírák management VZP říká, že za nepěkný stav pojišťovny může Ministerstvo zdravotnictví. Takže skončí situace opět nucenou správou? Nebo odvoláním současného vedení a má na podobné kroky vůbec ministr zdravotnictví dostatečnou politickou sílu? Více ve Dvaceti minutách, dobré odpoledne. Dnes přijal pozvání do studia Českého rozhlasu ministr zdravotnictví Leoš Heger. Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pojďme si na úvod, pane ministře, vyjasnit, jak je na tom VZP hospodářsky dobře, nebo špatně?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Vy jste říkal, srovnání s rokem 2005. Já musím říct, že ta situace je nesrovnatelná. To je asi jako velká hospodářská krize ve třicátých letech a současná hospodářská krize. Tenkrát byly dluhy desítky miliard, dneska osciluje to mínus okolo pěti miliard a lepší se, takže já myslím, že to tak tragické není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Přesto všechno vám to stojí za to vystoupit před novináře a říct, že vedení VZP je rozloženo.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
No, tak my máme z VZP velmi špatné signály už dlouhou dobu a spolupráce s vedením není úplně ideální. Ono je to spíš než na téma, to hospodaření, na téma chování pojišťovny vůči poskytovatelům péče. Já už jsem říkal, ten nejflagrantnější případ, který dneska běží, to jsou zpožděná vyúčtování nemocnicím. Ono to funguje tak, že ambulantní zdravotnická zařízení mají vyúčtování po půl roce. Nemocnice až po roce a do dneška to vyúčtování není vyřízeno a znervózňuje to nemocnice. Ono se velmi těžko plánuje, když nevíte, jestli budete vracet, nebo budete dostávat zpátky od ZVP a těch příkladů dalších je dost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já o tom vůbec nepochybuji, o tom, co jste teď říkal, pane ministře. Na druhou stranu, jak si to vykládáte? Je to tak, že to někdo ve vedení VZP dělá úmyslně, že takto protahuje dané lhůty, nebo to je nešikovnost?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
No, je to tím, že prostě jejich výpočetní systém už řadu let nefunguje úplně ideálně. Zaváděl se nový výpočetní systém a on prostě nefunguje. Ale není to úplně to hlavní, proč jsou poskytovatelé nespokojení. Oni jsou nespokojeni s tím, jak s nima ta VZP zachází. Kdyby to slušně vedení vysvětlilo a řeklo, fajn, nezlobte se, jste naši partneři, letos se to protáhne o půl roku a příští rok vám to nějak vykompenzujeme naší ochotou. Ale to se neděje. Totéž bychom mohli říkat o tom, jak pojišťovny vypovídají smlouvy nemocnicím a jak je napínají a do dneška ty nemocnice nevědí, co s nima bude na konci roku. Jestli tu smlouvu dostanou, nebo nedostanou. Tak tohle to je výraz takové určité arogance a chování vůči tomu systému, které je velmi nevstřícné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, tak ještě jednou o krok zpátky, pane ministře zdravotnictví. Hospodaření největší české zdravotní pojišťovny, tedy VZP je v tuto chvíli deficitní. Na základním účtu chybí přes tři miliardy korun. Můžeme se ještě bavit o jaksi tom přesunu peněz od zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven, ale technicky to je takto. Rezervní fond, ze kterého zatím bylo možno jaksi přesunovat peníze a umořovat ty základní problémy, je v tuto chvíli v podstatě prázdný. Ředitel VZP Pavel Horák tvrdí, že je to kvůli přístupu Ministerstva zdravotnictví. A vy, ministr zdravotnictví, říkáte, že za to může management pojišťovny. Co si z toho má vzít normální člověk?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Tak,víte, možná bychom mohli se ještě jednou vrátit k historii. On v letech 2006 2008 byl obrovský pojišťovenský rozvoj a pojišťovny nakumulovaly spousta peněz. Mimo jiné bylo to proto, že se ministru Rathovi ve spolupráci s pozdějším ministrem Julínkem podařilo opravdu razantní navýšení plateb za státní pojištěnce ze státního rozpočtu a ty pojišťovny žily velmi luxusně. Naštěstí jim to nikdo nebral ty peníze, oni si je naakumulovaly na zlé časy a teďka ty zlé časy nastaly. My když jsme přebírali systém, tak ten deficit, o kterém vy mluvíte, který se manifestoval v roce 2009 poprvé, byl větší, než je teďka, to roční saldo, ten roční propad hospodaření byl v průměru za celý systém horší než je nyní a od té doby se zlepšuje. Zlepšuje se pomalu, ale ono to není jednoduché dělat reformu, když jste v deficitu a nemůžete dělat nějaká dreakonická opatření toho typu, že by se zvýšilo výrazně pojistné, nebo že by ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, o tom, mimochodem, premiér vaší, nebo české vlády řekl, že to v žádném případě nepřipadá v úvahu, že by se zvýšilo pojistné za takzvaného státního pojištěnce.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
To jsem nemyslel. Já jsem myslel to pojistné, které platí každý ze své mzdy. Tak to není na pořadu dne. Rovněž ty státní pojištěnci nemohou být v současné době z deficitního státního rozpočtu sanováni, takže ta situace je napjatá a z toho jsou takovéhle vztahy špatné. Samozřejmě trpí tím velmi poskytovatele péče, po kterých ti pacienti právem chtějí péči a chtějí jí mít každým rokem lepší a to se samozřejmě trošku zbržďuje, takže to napětí v systému je, ale je to hlavní vada našeho systému už dvacet let, mimochodem, že jsou všichni nespokojeni. Ale já musím znovu zopakovat, že ta situace se pomalu začíná lepšit a v loňském roce opravdu to záporné saldo bylo zřetelně nižší a letošní pololetí naznačuje, že se to zase snižuje. To, že jsou všichni trochu v deficitu, to je pravda, povede to asi k mírnému zpožďování plateb, ale rozhodně k těm katastrofám, které byly v tom roce 2005.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, v tom případě, když to takto popisujete, tak nevidím vůbec důvod, proč jedna ředitel VZP Pavel Horák a potom i vy, veřejně říkáte, že ta druhá strana může za to, že má VZP nějaké problémy. Vy sám, konkrétně říkáte, že vedení, nebo management VZP je vnitřně rozložen. Co to znamená, co se tam tedy děje?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
No, tak já myslím, že dneska proběhlo v médiích zajímavá kauza, na které to můžeme demonstrovat. MF popsala problémy s očními čočkami a s tím, jak se VZP chová k stanovení materiálu, které bude platit. Já budu, možná vás překvapím, ale já tu VZP nejdřív musím pochválit. Ona se chová tak, jak říká zákon, že se má platit to nejlevnější co je ještě kvalitní a co je certifikované a nemá se platit zbytečně navíc. No. Tak až potud je to fajn. Ty indické oční čočky, které se převzaly z Indie, mají cenu asi tisíc korun, teďka zjednodušuji. Doteď se platili čočky tři tisíce korun. Všechno by bylo v pořádku. VZP k tomu nemá sice zmocnění ze zákona, ale je to takový úzuz, že stanovuje ty věci, které dává do katalogu, podle kterého se platí, ale zvykem je, že ona to projednává s odbornou společností a tady v tom případě to projednáno nebylo, oni si sehnali nějakou, nějaký posudek někoho, koho ani nechtějí pojmenovat a řekli tak, teďka to takhle bude stačit. Je to hospodářsky v pořádku, kdyby to dělali takhle ve všech případech, tak by ta pojišťovna byla v mnohem lepším stavu, ale oni to prostě dělají chaoticky, občas prostě to zapomenou říct těm poskytovatelům péče, že se něco bude měnit a oni s překvapením zjistí, že mají na skladech dražší čočky, které už jim nikdo nebude chtít proplatit a podobně. Já to hodně zjednodušuju, ten případ je trošku složitější, ale je to zase jedna taková malá demonstrace toho, jak s tím naším systémem jsou problémy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ministr zdravotnictví Leoš Heger ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Víte, pane ministře, ono to vypadá, jako kdyby jste mluvil o nějaké společnosti, nad kterou Ministerstvo zdravotnictví v podstatě ani nemá příliš velký dohled a už vůbec ne vláda České republiky, jako kdyby ve VZP nebyla správní a dozorčí rada, které jsou určitým poměrem plněny lidmi nominovanými vládou a Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky. Tak, jak to je, je to tak, že vedení dělá něco přes vůli správní či dozorčí rady? A nebo tyto dvě rady prostě selhaly, protože včas neodfiltrovali to, že vedení VZP dělá to, co vy jste teď popsal?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Tak, vedení se chová tak, jak se dohodne se správní radou, ale musím říct, že ta správní rada je třicetičlenná a že tam jsou velmi nepřehledné vztahy. Jak je všeobecně známo, dozorčí správní radě, promiňte, šéfuje pan Marek Šnajdr, který už to dělá sedmým rokem, takže on svým způsobem taky zodpovídá za tu pojišťovnu a za její vývoj má nějakou zodpovědnost a co tam rozhoduje on, co rozhoduje pan ředitel Horák a co rozhoduje ten zbytek správní rady, je opravdu někdy dost neprůhledné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane ministře, pardon, jedna správní rada má 27 členů, pro přesnost, to, co mi teď říkáte, je, že vy jako ministr zdravotnictví, který reprezentuje ve vládě TOP 09 politickou stranu, že vláda, nebo vládní koalice nemá, řekněme, rozhodující slovo ve správní radě VZP?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Tak vládní koalice asi ano, protože z těch třiceti členů dvacet je voleno zastoupením, podle počtu poslanců v jednotlivých stranách a v té době, když jich bylo jenom dvacet, tak by ta rada jaksi neměla nic významného dělat, tak byl zvolen pan Šnajdr do čela správní rady, aby si to zopakoval to období. No a pak bylo donominovaných těch dalších deset členů za vládu, takže z toho vidíte, že to ministerstvo, protože to jmenování členů za vládu obsahuje i lidé, lidi z ostatních částí koalice, tak tam má ministerstvo velkou minoritu a je to trošku zvláštní, protože v minulých letech, nebo od začátku existence té VZP, nikdy tady nebyl ministr, který by neměl svého člověka ve vedení správní rady. Tak já jsem to dostal do vínku takhle, já jsem přišel jako nový ministr a nedal jsem si jako nezkušený člověk žádné podmínky, jak ten resort, za jakých podmínek ho budu vést, ale s tímhle tím jsem žil nějakou dobu celkem bez větších problémů. Větší problémy byly s poskytovateli a s velmi těžkým napětím v tom systému, který jsem podědil. Pak se některé věci urovnaly, některé zákony jsme změnili, začli jsme psát úhradové vyhlášky, za které jsme kritizováni a teď se to nějak začlo zhoršovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co to znamená, když říkáte, že šéf správní rady VZP a poslanec za ODS Marek Šnajdr, tak jak jste to popsal, to vypadá, jako kdyby pro vás on byl překážkou toho, aby se cokoliv ve vedení VZP měnilo, je to tak?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Já si myslím, že on tam má vliv, který je velmi silný.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jaký?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
No, já myslím, že spíš ta otázka stojí jak funguje VZP a ona nefunguje ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane ministře, ta otázka stojí úplně jasně. Jakým způsobem a jak prosazuje Marek Šnajdr ten vliv ve VZP?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
No, já si myslím, že to je prostě v jeho osobní angažmá a spolupráce s panem ředitelem Horákem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, kdyby to tak opravdu bylo, tak co to znamená pro vás, jako pro ministra zdravotnictví, v podstatě v jehož gesce VZP spadá. Že váš názor není zas tak důležitý?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
No, co to znamená, pro Ministerstvo zdravotnictví není otázka nějaké ješitnosti, jestli to má vliv, nebo ne, ale je to otázka toho, jestli ta VZP funguje, nebo nefunguje. Já vám řeknu ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já jsem se neptal, pardon pane ministře, to nebylo myšleno nějakým osobním vztahem, ale zajímá mě, úplně jednoduše, jestli když si ministerstvo zdravotnictví a nebo vy, ministr zdravotnictví, prostě usoudíte, zanalyzujete, že by bylo lepší, kdyby ve vedení VZP seděl někdo jiný, nebo kdyby vedení jednalo nějakým jiným způsobem? Máte teď v tuto chvíli sílu ten svůj názor prosadit, pokud si to Marek Šnajdr nebude přát?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Tak, teďka je situace velmi zvláštní. Před půl rokem v koalici byly jiné vztahy a možná ty věci se daly řídit lépe. My jsme, v té době jsme odvolali tři členy správní rady, kteří tam seděli za Ministerstvo zdravotnictví a již nejsou zaměstnanci Ministerstva zdravotnictví a dodnes náhradníky za ně vláda nejmenovala, protože tak, jak jsme je navrhovali, se to na vládu prostě nedostalo a nedostalo se to tam proto, že v ODS vznikl problém skupiny lidí, kterým se říká dneska rebelové a mají tam určitý vliv a kupodivu mají velký zájem z těch sedmi takzvaných rebelů je pět lidí v orgánech VZP.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, tak ještě jednou, pane ministře. Prosím, odpovězte mi na moji otázku. Máte opravdu nějaký vliv na to, jak bude jednat vedení VZP?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Ti lidé, kteří tam zastupují funkci ministerstva, tak tam jsou toho času v menšině.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu správně, že říkáte že ne?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Nemám, nemám tam ten vliv. My, jak je známo z médií, jsme do VZP poslali kontrolu, abychom si udělali alespoň obrázek, jak to tam funguje, nebyli jsme z toho velmi nadšení. Všechno se to týkalo kauzy IZIPu, kterou teďka nechci otevírat. Ta byla dostatečně už v tisku ventilovaná. Ale nám to nedělá problémy, by nedělalo problémy, řeknu, pokud by ten systém fungoval, ale my třeba víme a o tom se teďka tady hodně mluvilo v poslední době, že jsou tady velké diskrepance v platbách mezi jednotlivými pojišťovnami. Třeba VZP platí vysoce nad vyhlášku některé segmenty, takže ona prostě vydává víc a má nasmlouváno a my pořádně nevíme s kým a co má nasmlouváno, že platí, ale víme jako ten globál, že platí zřetelně víc nad vyhlášku, než ostatní pojišťovny a myslíme si, že to je jedna z příčin těch propadů, které má větší, než ostatní pojišťovny. A my nejsme schopni dostat od nich ta čísla, abychom si to zmapovali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když používáte množné číslo, tak tím myslíte koho?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Vedení ministerstva, my jsme takovým celkem kolektivně vedený orgán.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím. Může to znamenat zároveň i celou vládu? Ptám se na to, protože VZP je veřejnoprávní organizace.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Já jsem teďka mluvil opravdu o Ministerstvu zdravotnictví a o tom vedoucím týmu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře. Když se podívám na vyjádření z rádia Impuls Pavla Horáka, ředitel VZP, který říkal, kromě jiného také: jsem státní úředník, mohu být vyměněn, ale nevím, jestli najdou někoho jiného, kdo ten zázrak učiní a odněkud do VZP přinese peníze. Chystáte se k něčemu takovému vůbec, k takovému pokusu jako vyměnit ředitele VZP?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Já si myslím, že na to nemá ministerstvo rozhodující sílu v této chvíli, ale ten problém není mimo VZP, v tom je ten hlavní spor, ten problém je ve VZP. Ta pojišťovna si vede hůře, nežli jiné pojišťovny, spolupracuje hůře, chová se vůči svému okolí, vůči těm svým smluvním partnerům hůře, takže tam je opravdu mnoho, co zlepšovat a nejenom v těch vztazích, ale i v tom hospodaření. Je tam prostě potenciál chovat se lépe. Oni nám vyčítají, že jsme neudělali správné zákony, ale těm ostatním pojišťovnám to zdaleka tolik nevadí, jako to vadí té VZP. Samozřejmě dělat zákon je dlouhý proces a my jsme taky podědili některé ve velmi špatném stavu a napravují se poměrně dlouho, takže ten problém je, že ta VZP jaksi vystupuje z řady těch ostatních pojišťoven. A má s tím ten systém problém.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A poslední otázka, upozorňuji, je osobně laděná. Jak vy se cítíte v té situaci, kterou jste, pane ministře, takto popsal, že v podstatě nemáte příliš velký vliv na to, jakým způsobem se věci kolem VZP budou dál odehrávat?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Já myslím, že to je dobrá otázka na pozici ministra. Záleží na tom, tam, kde mám malý vliv, jaký je problém. Já mám řadu oblastí, kde se mě daří věci měnit. Dařily se až donedávna i v té oblasti zdravotního pojištění a zdravotních pojišťoven. Pokud by měl tento stav setrvávat delší dobu, tak je neudržitelný, ať bude jeho řešení jakékoliv a já se toho řešení nebojím ani takového, ani jiného.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A to takové je jaké?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
No, tak teďka je celá řada dnů, kdy mohou být poměry ve vládní koalici a vůbec v celém parlamentu změněny. Záleží, jak dopadnou dnešní a zítřejší volby. Potom bude hlasování o důvěře vládě, potom bude kongres ODS, kde se budou řešit ty spory vnitřní ohledně ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A to může změnit situaci ...

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Toto může velmi změnit situaci a samozřejmě vládnout bez nějakého rozumného vlivu, máli člověk odpovědnost, tak není možné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Teď směřujete ke své rezignaci, předpokládám.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Ne, já směřuju k tomu, že bude třeba situace, kdy by se to mohlo zlepšit zase.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Ministr zdravotnictví Leoš Heger byl jejich hostem. Pane ministře, díky za váš čas. Na shledanou.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Děkuju za pozvání. Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu. Přeji dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnou v Rádiu na přání.

Pokud se chcete našeho hosta na cokoli zeptat, dotaz mu můžete zprostřednictvím formuláře. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.