Lidé mají být posuzovaní podle toho, co umí, připomíná nová předsedkyně Akademie věd ČR

Podložené argumenty a slušné chování. S tím chce jít nově zvolená předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová do jednání s politickou reprezentací o více prostředků pro vědu. Po Heleně Illnerové je druhou ženou v čele akademie funkci, přivést více žen do vědy pomocí kvót ale považuje za slepu uličku.

„Kvóty příčinu neřeší, ačkoliv řeknou, jaké by tam mělo být procento žen. Ženy, které mají malé děti, tak mají z biologických důvodů postavení těžší a práci ve vědě obtížnější,“ vysvětluje.

Pokud bude mít zaměstnavatel na výběr mezi dvěma stejně kvalitními kandidáty, jedna bude žena a jeden muž, tak je podle ní férové zaměstnat ženu, pokud má ve firmě málo žen. „Nikdy mne nikdo nediskriminoval, protože jsem žena,“ připomíná.

Ale pokud má zaměstnavatel na výběr mezi ženou a mužem, a musí podle kvóty vzít ženu, tak ji vezme, i když je třeba objektivně méně kvalitním kandidátem. „To si myslím, že dobře není,“ upozorňuje.


Lidé mají být posuzování podle toho, co umí, vůbec se nemá brát v potaz to, jestli je to žena nebo muž. EVA ZAŽÍMALOVÁ

Národní kontaktní centrum Gender a věda upozorňuje, že žen ve vědě ubývá, ani tento trend by ale podle ní kvóty nezměnily. Připomíná také, že některé akademické ústavy dávají mladým vědkyním extra finanční podporu, aby si mohly zaplatit školu nebo paní na hlídání.

A jak chce tedy dosáhnout toho, aby ženy vědkyně měly stejnou pozici jako muži vědci? „Především obstaráním finančních prostředků, nebo budu apelovat na politiky na to, aby navýšili kapitolu akademie věd,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio