Londýn je baštou těch, kteří chtějí zůstat, říká bývalý moderátor BBC Ray Furlong k referendu o brexitu

Britští voliči už za tři týdny rozhodnou, jestli evropskou osmadvacítku opustí klíčový člen – Velká Británie. Souboj odpůrců a zastánců odchodu Spojeného království z Evropské unie není rozhodnutý, i když uplynulý týden přinesl některé povzbuzující zprávy pro zastánce setrvání v EU.

Co se stane, pokud se Britové v referendu rozhodnou pro odchod? „Samozřejmě nevíme, nikdo neví, a to je hlavní argument těch, kteří chtějí zůstat v EU – že to je skok do neznáma a že to může mít pro Británii nedozírné důsledky, které mohou být dost vážné,“ říká Ray Furlong, bývalý moderátor BBC, nyní zaměstnanec Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda.

Zastánci odchodu podle něho říkají, že se Britové nemají čeho bát, že Velká Británie je velká země se silným hospodářstvím, která může mít úspěch i mimo Evropskou unii. Politici, ekonomové a podnikatelé varují, že odchod z EU by znamenal ekonomický šok a Ray Furlong dodává, že když vedla průzkumy veřejného mínění kampaň pro odchod z unie, libra padala na trzích.

Angela Merkelová oznámila, že si Německo přeje, aby Británie zůstala součástí Evropské unie. Může to ovlivnit váhající Brity? „Já bych o tom velice pochyboval. Myslím, že kancléřka Merkelová se ani nechtěla vyjádřit – mluvila velmi opatrně a spíše se bála, že může působit negativně.“


Jako občan Evropské unie mám v Praze snadnější život a jestli Británie odejde, mohu čekat, že budu muset absolvovat nějaké další byrokratické kroky. RAY FURLONG

A jaké je podle Raye Furlonga rozložení zastánců a odpůrců opuštění Evropské unie? Ve Skotsku podle něho převažují hlasy pro setrvání v unii. Londýn jako mezinárodní město je baštou těch, kteří chtějí zůstat v EU. Lidé, kteří by rádi odešli, jsou spíše v menších městech, a naopak lidé z větších měst s vyššími příjmy jsou podle Furlonga proevropští.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: pdu , jpr
Spustit audio