Lubomír Zaorálek: Srovnávat Islámský stát s třetí říší není řešením

„Džihádistických center jsou v severní Africe až po Asii desítky. I kdyby státy, které jsou stálými členy Rady bezpečnosti, postavily armádu, tak by nebylo jasné, kam ji poslat,“ vysvětluje ministr zahraničí Lubomír Zaorálek důvody, proč nesouhlasí s voláním prezidenta Miloše Zemana po ozbrojeném úderu všech stálých členů Rady bezpečnosti na Islámský stát.

„Nechtěl bych se dostat do pozice, že se budeme předhánět v tom, kdo je radikálnější radikál,“ vysvětluje s tím, že s prezidentem Zemanem se shoduje, že jde o velmi vážnou věc, mají ale rozdílné názory, jak na problém reagovat.

„Od první chvíle jsem se účastnil schůzek vznikající aliance proti Islámskému státu. Skupina se dopracovala ke konkrétní představě, co má Evropa, ale i další státy této aliance dělat,“ říká.

Jmenuje například odříznutí Islámského státu od financí a finančních zdrojů, spolupráce tajných služeb, spolupráce jak v činnosti justice, tak s umírněnými režimy. „Musíme udělat řadu věcí, a to i v České republice, abychom nedovolili Islámskému státu rozvrátit život v Evropě,“ míní.

Čtěte také


Lubomír Zaorálek kritizoval prezidentovo volání po ozbrojeném úderu všech stálých členů Rady bezpečnosti na Islámský stát jako volání po křížové výpravě. Za to si vysloužit přirovnání k politice appeasementu a k osobě Nevilla Chamberlaina

Do Evropy podle něj každý rok přichází jeden a půl miliónu přistěhovalců. „Není možné akceptovat kohokoliv, zvlášť ty, kteří nám ohrožují bezpečnost a základní jistoty obyvatel,“ podotýká, ale také dodává, že řešením není srovnat Islámský stát s třetí říší a navrhovat vojenské tažení, které by s džihádismem skončilo.

Čtěte také

Jak vážný je rozpor mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem kvůli Islámskému státu? Je jasný postoj České republiky k bojům na východě Ukrajiny? Poslechněte si Dvacet minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio