Lukáš Curylo z Charity ČR: Každý si myslí, že bezdomovec do toho spadnul svévolí

V České republice je bez domova 30 tisíc lidí a jejich počet může snadno o 100 tisíc stoupnout – taková je podle ministra práce a sociálních věcí realita. Vláda představila koncepci prevence a řešení bezdomovectví, která by měla této situaci zabránit a stávajícím bezdomovcům alespoň ulehčit situaci. Jak se na představenou koncepci dívá Lukáš Curylo, ředitel Charity ČR?

Jak si tedy poradit s problémem bezdomovectví? Podle Lukáše Curyla je třeba poděkovat, že vznikl vůbec první dokument u nás, který se dívá na bezdomovectví komplexně a upozorňuje na základní problémy. „Vždyť bezdomovectví dosud není v Česku legislativně definováno,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Na druhou stranu však dodává, že zmíněný dokument vznikl poměrně pozdě. „Mnohé z něj už realizovat nejde, nebo jen velmi obtížně,“ domnívá se a připomíná, že potenciální hrozbou ztráty domova je ohroženo mnoho skupin, zejména střední třída, která balancuje na hranici.

A hlavní důvod? „Stát, obce ani kraje bezdomovectví komplexně neřešily. A to je problém,“ varuje Lukáš Curylo. A dalším problémem je to, že bezdomovectví vnímáme jen v tom nejužším pojetí. „Vidíme lidi na lavičkách, v dopravních prostředcích a veřejném prostoru. Jenže pojem bezdomovectví je daleko širší,“ upozorňuje.

Kdo je tedy bezdomovectvím skutečně ohrožen? A proč nikoho nezajímají lidé, kteří bydlí v nevyhovujících prostorách? I na to se ptal v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu Martin Veselovský. Rozhovor si můžete kdykoliv připomenout při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Lukášem Curylem si kdykoliv můžete poslechnout v iRadiu.

autoři: mav , šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.