Lukašenko nemá společnosti co nabídnout, nastává bod zlomu, míní běloruský aktivista

Alexandr Lukašenko zůstává běloruským prezidentem, ve volbách získal 83,5 procenta hlasů. Takový výsledek nepřekvapil ani běloruského aktivistu žijícího v Česku a člena běloruské exilové vlády Vladislava Jandjuka. „Všichni vědí, že Lukašenko nemůže dostat ve volbách méně, než dostal v těch předchozích,“ podotýká.

Sebemenší pokles hlasů by pro Lukašenka znamenal, že jeho preference klesají, což ve stávajícím běloruském režimu není možné. „Občané hlasují, ale problém nastává ve chvíli, kdy hlasování skončí, a lístky se zahodí a nikdo je nepočítá,“ vysvětluje.

Mezinárodní pozorovatelé jsou sice přítomni během procedury hlasování, ale jsou vykázáni v okamžiku, kdy se hlasy sčítají. „Volby proběhly v atmosféře únavy a nezájmu, Lukašenko se nezúčastnil televizních debat ani předvolební kampaně,“ podotýká.


Lukašenko nemá žádnou možnost postavit se Putinovi

Podle něj ve společnosti nastává bod zlomu, Lukašenko nemá společnosti co nabídnout a lidé hledají alternativu, uvědomují si, že jde o minulost a je potřeba hledět do budoucnosti. „Ve vzduchu je cítit změna, zaklínání o stabilitě, to už také moc nefunguje, lidé chtějí něco nového,“ míní.

Běloruská opozice je ale příliš roztříštěná a má hodně problémů, a lidé jí dokonce důvěřují méně než oficiálnímu režimu. Stejně tak změnu nevyvolají žádné ekonomické problémy. „Lukašenko se naučil, jak ždímat peníze ze sousedů,“ upozorňuje s tím, že Rusové nebudou šetřit a peníze mu dají.

Lukašenko nemá žádno možnost postavit se Putinovi, říká Vladislav Jandjuk

Lukašenko podle něj reformovat nebude a ekonomický krach nehrozí, což bude jenom prohlubovat a zintenzivňovat únavu splečnosti z toho, že život utíká a nic se nemění.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio