Marek Daniel alias Tonda Blaník: Takový seriál tu ještě nebyl!

Politická satira Kancelář Blaník má na internetu stále více příznivců. Možná i proto, že na české mediální scéně jde o něco nového. Jaké reakce musí nést herec Marek Daniel, který v seriálu ztvárnil postavu Tondy Blaníka? „Většinou jsou pozitivní, pak přicházejí ty negativní,“ usmívá se s tím, že politická satira logicky nese své důsledky.

S některými negativními reakcemi se nevyrovnává snadno, ale snaží si na ně zvyknout. „Je logické, že takové reakce budou,“ podotýká s tím, že například produkci se už několikrát ozvali politici, které si seriál bere na paškál.


Nechci být časovým otrokem a reakce na Facebooku a Twitteru nevyhledávám. To bych se z toho zbláznil

Přesto ho kritické hlasy neodrazují. „Když máte za sebou zázemí zkušených a dobrých lidí, především scenáristů a režie, tak se dělá dobře jako u jakékoliv jiné dobře připravené práce,“ upozorňuje.

Kancelář Blaník přímo reaguje na aktuální politické a společenské kauzy. „Takový seriál tady ještě nebyl,“ míní Marek Daniel. Připouští také, že by se hodil i do veřejnoprávní televize, kde ale mají jiný systém. „Chápu, že televize dnes není v takové situaci, v jaké byla BBC v 60. letech, kdy Monty Pythoni mohli udělat cokoliv a schválení přišlo až po odvysílání,“ podotýká.

On sám se díky Kanceláři Blaník o politiku zajímá o trochu více, hlavní ideou seriálu je ale podle něj odlehčení. „V kauzách, které lidi nejvíce štvou, vidí naši diváci nadhled. Díky tomu, že si z těchto kauz děláme srandu, můžeme se nad nimi uvolnit,“ vysvětluje. Diváky také podle něj uspokojuje, když si podvědomě říkají, že seriál vidí i lidé, kterých se bezprostředně týká.

Ze seriálu Kancelář Blaník


Tvůrci politické satiry Kancelář Blaník získali cenu Václava Havla za největší přínos občanské společnosti. Cenu uděluje od roku 2012 Český filmový a televizní svaz.

Kvůli Václavu Havlovi se naučil ráčkovat

Marek Daniel také ztvárnil postavu Václava Havla v seriálu České století. Tam měl na přípravu dost času a postavě se snažil co nejvíce přiblížit. „Zkoušel jsem hrát bez ráčkování, ale nebylo to ono. Po dlouhém zkoušení jsem ráčkování chytil, udělal jsem, co jsem mohl,“ popisuje.

Připouští také, že pro někoho bude celoživotně imitátor Václava Havla, pro někoho zase ten, kdo ho ztvárnil přesvědčivě.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio