Marian Jurečka: Letos jsme vraceli na 600 tisíc dovozových vajec. Zákazník je často uváděn v omyl

Ministerstvo zemědělství upozorňuje, že v Česku se prodávají vejce z dovozu za dumpingové ceny. Šéf resortu zemědělství Marian Jurečka v té souvislosti připomíná, že ostatní země mají národní podpory a jiná nastavení například daňového systému. „V součtu těchto podpor dodávají vejce, která mají nižší cenu než úroveň nákladů na jedno vejce u zemědělců v Česku,“ říká.

Co se týče národní podpory pro české zemědělce, tak se Česko dostává na určitou mez, kdy to je ještě efektivní. Dost často také dochází ke klamání spotřebitele – obchodní řetězce mají nesrovnalosti ve značení vajec.

„Spotřebitel má jedinou jistotu, pokud vejce vezme do ruky a na jeho skořápce najde údaj CZ, potom je to vejce České republiky,“ podotýká v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou s tím, že za letošní rok našli více než 600 tisíc vajec, které měly nesrovnalosti s legislativou a museli je vracet zpátky do zemí, odkud k nám přišly.

„Zákazník je často uváděn v omyl, má pocit, že kupuje český produkt od českého zemědělce, ale přitom kupuje produkt, který byl v České republice jenom přebalen,“ upozorňuje.


Jenom za červen jsme vrátili 160 tisíc kusů vajec do Polska jenom kvůli tomu, že tato vejce nabyla označena tak, jak mají být

Sněmovna dnes také projednala v prvním čtení podporu, která se týká zelené nafty pro živočišnou výrobu. To je podpora, která je podle něj velice efektivní.

„Odhadovaná částka je zhruba 385 milionů korun, pokud jde o vratku na úrovní 40 %. Ve druhém čtení chceme úroveň vratky zvýšit až na hodnotu 90 % na strop, který nám umožní EU, abychom dostali do zemědělství částku 900 milion korun ještě letos,“ říká.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio