Dokud jsou ve veřejné službě aktivní ti, kdo mohli spolupracovat s StB, má lustrační zákon smysl, zní z KDU-ČSL

Je lustrační zákon zastaralý a bylo by dobré ho zrušit, jak navrhují sociální demokraté a KSČM? Téma je aktuální v době, kdy by mohl mít s negativním lustračním osvědčením problém předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Proti zrušení této normy ostře vystupují lidovci, možný koaliční partner rodící se vlády.

„Jsme si vědomi nedokonalostí současného lustračního zákona, bylo by však podle nás vhodnější usilovat o schválení kvalitního zákona o státní službě, kde by se jasně definovaly věci, které nejsou v lustračním zákonu popsány dostatečně jednoznačně,“ říká první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Čtěte také

„Až bude přijat zákon o státní službě, pak můžeme mluvit o zrušení lustračního zákona,“ dodává. „Pro stávající návrh by nikdo z našich poslanců ruku nezvedl.“

Lustrační zákon byl od počátku pojímán jako dočasný. Přesto podle lidovců má stále ještě, 24 let po pádu totality, své opodstatnění. „Lidé, kterým bylo v roce 1989 méně než 30 let, jsou dnes stále plně aktivní,“ upozorňuje Marian Jurečka. „Dokud jsou ve veřejné službě aktivní lidé, kteří mohli být spolupracovníky StB, má lustrační zákon smysl.“

Problém spatřuje v tom, že lidé, kteří jsou dnes evidováni jako někdejší spolupracovníci StB, ve skutečnosti s komunistickou tajnou policií vůbec spolupracovat nemuseli. „To je v současnosti jádrem problému,“ domnívá se.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: als , ves
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.