Marie Vodičková: Stát nepřispěl na stovky dětí v klokáncích. Pracujeme v likvidačních podmínkách

Dluh Fondu ohrožených dětí, který provozuje takzvané klokánky, se podle všeho vyšplhal na částku okolo 30 milionů korun. Podle tvrzení jeho ředitelky Marie Vodičkové jde o začarovaný kruh, za nějž může především novela zákona. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Tominová si však myslí, že za problémy může špatné hospodaření. Hrozí klokánkům zánik?

„Dlužíme 7 milionů na mzdách a 22 milionů Pražské správě sociálního zabezpečení,“ popisuje Marie Vodičková zadlužení Fondu ohrožených dětí. „Nepřišel nám březnový státní příspěvek a ta největší část nám vždy chodí až následující měsíc,“ dodává a připomíná, že nedorazila ani dotace ve výši 11 milionů. A důvod? „Nesplňujeme podmínku bezdlužnosti,“ odpovídá Marie Vodičková. Fond se tak dostává do začarovaného kruhu.

Život dětí podle jejích slov není nijak omezen, ale část zaměstnanců pracuje bez mzdy. Platy se vyplácejí podle toho, jak přicházejí finanční prostředky od státu. „Tak je to už od ledna 2013, kdy se státní příspěvek začal o měsíc zpožďovat a ještě je krácený,“ upozorňuje.

Ještě před schválením novely zákona Marie Vodičková upozorňovala, že pokud klokánky nedostanou dotaci, budou muset skončit. „Tehdejší ministr mě ujistil, že naše zařízení nebudou ohrožena,“ vzpomíná Marie Vodičková.

Čtěte také


„Na dětech nám záleží,“ tvrdí Marie Vodičková a dodává: „Když je stát svěří nám, tedy neziskovce, do péče, měl by na ně také přispět. A na stovky dětí nám nepřispěl.“

Ministryně Michaela Tominová vyčítá Fondu ohrožených dětí špatné hospodaření. Jenže podle tvrzení Marie Vodičkové ministerstvo nikdy hospodaření fondu nekontrolovalo. „I ostatní organizace se potýkají s problémy. V roce 2013 skončil Heřmánek a teď skončilo zařízení Opora s 12 místy,“ uvádí příklady Marie Vodičková s tím, že větší část ústavů je v majetku krajů a kraj si podle ní svá zařízení pokryje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio