Markéta Navrátilová fotí Tour de France z motorky: Závod je jedinečný, ať už se vám cyklistika líbí, nebo ne

Jedinou ženou s výsadou dokumentovat Tour de France přímo z doprovodné motorky je fotografka Markéta Navrátilová. Pořizovat snímky z motorky může pouze dalších 11 fotografů, ona ale přiznává, že její cesta k takové výsadě až tak složitá nebyla. „Chodila jsem s foťákem, udělala pár fotek a všiml si mne šéf anglické agentury,“ vzpomíná.

Nikdy by podle vlastních slov nefotografovala cyklisty, kdyby nezačala fotit na Tour de France. „Závod je tak mimořádný, že se vám líbí, ať už máte vztah k cyklistice nebo ne. Atmosféra je výjimečná, ono to člověka vtáhne,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Na motocyklu má dva fotoaparáty a při focení se drží nohama, klíčová je také spolupráce s řidičem motorky. „Sedíte mu tři týdny za zády, tak je potřeba, abyste spolu vycházeli,“ připomíná s tím, že výhodou je její lehká váha – čím je člověk pohotovější a komfortnější, o to lépe se mu pracuje.

Přiznává také, že k cyklistice až tak blízký vztah nemá, a možná proto se na vše dívá z většího nadhledu. „Snažíte se dělat něco jiného a trochu jinak,“ dodává.


Tour de France je sled intenzivních zážitků, jeden přebíjí druhý

Motocykl je jediný způsob, jak závod dokumentovat, ale limitovat kvůli bezpečnosti jejich počet podle ní není tou správnou cestou – spíše je potřeba větší obezřetnosti a nedělat hlouposti. „Z motorky fotíte stále ty samé věci a ty samé situace, takže si někdy připadáte jako cvičená opice,“ říká.

Markéta Navrátilová

Tour de France fotografuje téměř 25 let, a když začínala, tak se fotilo ještě na filmy. V každé etapě nyní vyfotí 1000 fotek, před tím vyfotila 10 filmů, tedy 300 snímků.

„Konkurence mezi fotografy byla menší, ale bylo těžší fotky dostat do redakce a novin,“ srovnává s tím, že dnes je jednoduché fotky posílat, o hodně těží zase fotit.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio