Martin Engel o platech lékařů: Mladí tu nechtějí dělat téměř nic. Nikdo se nemůže divit, že jdou za lepším

Lékaři požadují zvýšení platů lékařů na trojnásobek průměrné mzdy. Lékař v nemocnici pobírá v současné době průměrně 62 735 korun, a to i s přesčasy, přitom průměrný plat státního zaměstnance činí 25 880 korun. Požadovaný trojnásobek by tak dosahoval téměř 80 tisíc korun.

Martin Engel, předseda Lékařského odborového svazu a Svazu českých lékařů, tyto údaje potvrzuje. Závazek zvýšení platů lékařů podle něj vychází z memoranda, které 18. února 2011 podepsal spolu s tehdejším ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem.

„Z naší strany považujeme všechny povinnosti za splněné,“ tvrdí a vysvětluje takzvanou předžalobní výzvu, kterou podal vůči státu. „Je škoda, že dnes se Česká republika k tomuto papíru nemá,“ lituje.

K navýšení platů mělo podle smlouvy dojít k 1. lednu 2013, lékaři tak čekali téměř tři roky. „Nechtěli jsme hned šermovat výhrůžkami nebo soudním řešením,“ vysvětluje Martin Engel a pokračuje: „Věřili jsme, že k navýšení může dojít, i ekonomika rostla.“

Čtěte také

Opít rohlíkem se však podle svých slov nenechal. „Chtěli jsme, aby čeští pacienti měli zaručenou kontinuitu péče. Současně jsme věřili, že se stát zachová korektněji,“ zamýšlí se a připomíná, že požadovaný trojnásobek bere jako korektní. „Řídili jsme se poměry běžnými v evropských zemích na západ od nás, ale spíš nižší částkou, tedy tou podlahou,“ tvrdí Martin Engel v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

Předseda lékařského odborového klubu Martin Engel přichází na dnešní tripartitu


Platy všech českých zaměstnanců jsou poddimenzované,“ soudí Martin Engel a vzpomíná zvýšení platů zdravotníků na Slovensku o 800 eur, které podle něj ovlivní i český pracovní trh: „Přece se nikdo nemůže českým zdravotníkům a lékařům divit, že půjdou za lepší nabídkou.

Současně se vrací k průměrnému platu lékařů v nemocnicích, který činí 62 735 korun. Jde o částku, do níž jsou zahrnuty přesčasy. „To jsou dva úvazky. A musíte si uvědomit, že lékaři si hradí povinné vzdělávání. Nelíbí se mi kontakty s farmaceutickými firmami, ale někdo to zaplatit musí a lékaři na to nemají,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , šše
Spustit audio