Martin Hollý o klecových lůžkách: Bez omezování svobody se v psychiatrii neobejdeme

Zůstávají klecová lůžka součástí našeho zdravotnického systému? Od doby, kdy si na jejich používání stěžovala Joanne Rowlingová, se možná nic nezměnilo. Nebo ano? Ptal se moderátor Martin Veselovský ředitele Psychiatrické léčebny Bohnice Martina Hollého.

„V psychiatrii se bez omezování svobody neobejdeme,“ konstatuje v úvodu rozhovoru Martin Hollý. A to v situaci, kdy se v Česku používá celkem 120 klecových nebo síťových lůžek.

V bohnické léčebně je přitom podle Martina Hollého pouze jediné síťové lůžko. „Používáme ho pro jednu konkrétní pacientku. Rodina se domnívala, že tento způsob jejího omezení je nejadekvátnější,“ vysvětluje.

Čtěte také

Používání lůžek jako trest však považuje za chybný přístup. „Je to proti standardům psychiatrické péče,“ domnívá se a připomíná, že cílem psychiatrie je použití minima omezovacích prostředků. „Každé omezení, které je pácháno na člověku, se dá prohlásit za týrání,“ dodává.

Dalším důvodem k používání lůžek je nedostatek personálu. Problémem podle Martina Hollého nejsou jen nízké mzdy zdravotníků, ale také přehlížení psychiatrie jako medicínského oboru.

Martin Hollý, ředitel Psychiatrické léčebny Bohnice

Proč jsme podle hodnocení Světové zdravotnické organizace na zadních místech, alespoň co se týče psychiatrické péče? A jak u nás funguje systém psychiatrické péče?

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio