Martin Jára z Ligy otevřených mužů: Naším cílem je, aby se muži o sebe začali starat

Jsou muži ohroženým druhem? Podle některých statistik dospívají daleko později než ženy a je mezi nimi více sebevrahů. Jde o nezvratný trend? I na to se ptal moderátor Martin Veselovský terapeuta a ředitele Ligy ohrožených mužů Martina Járy.

Mužské zdraví je podle Martina Járy skryté téma, o kterém se příliš nemluví. „Není to společensky vhodná otázka,“ uznává. Stačí se podle něj podívat, kolik kampaní se věnuje ženskému zdraví a kolik mužskému. „Muži se zaštiťují tím, že se jim nemůže nic stát. A nepřipouštějí si ani stárnutí,“ uvažuje.

Čtěte také

Své hraje i stereotyp ve výchově, podle kterého má muž víc vydržet. „Jestliže sami nepřemýšlíme a jednáme podle stereotypu, je to chyba,“ tvrdí Martin Jára s tím, že muži se o sebe začínají starat, až když jim něco je. „Je to důsledek výchovy a genderové nerovnosti, tedy toho, jak se ve společnosti pohlíží na muže,“ popisuje.

Vedle ženské emancipace se podle Martina Járy zanedbává otázka emancipace mužské, která zahrnuje zejména osvobození se od různých klišé a stereotypů. „Jde o to, abych byl jako muž svobodný ve svých volbách. Nejde o to předepisovat, co je správně,“ zamýšlí se.

Z jakého důvodu je mezi muži více závislých na alkoholu než mezi ženami? Může jít o skrytou depresi? A o co vlastně usiluje Liga otevřených mužů? I to si můžete připomenout při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Járou si kdykoliv můžete poslechnout v iRadiu.

autoři: mav , šše
Spustit audio