Martin Šimáček o svém odvolání: Ministr neměl informace. Agentura pro sociální začleňování čelila účelové kritice

Porušení pravidel pro zadávání veřejných zakázek a odmítnutí debaty o reorganizaci – to jsou podle ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Jiřího Dienstbiera hlavní důvody odvolání Martina Šimáčka z postu ředitele Agentury pro sociální začleňování. Martin Šimáček se však brání. Na čí straně stojí pravda?

„Přijde mi to zvláštní,“ tvrdí Martin Šimáček, který se proti výše uvedeným tvrzením brání také na svém blogu. Vyjádření ministra Dienstbiera považuje dokonce za lživá. „Žádal jsem náměstkyni Štěpánkovou, abychom reorganizaci začali projednávat,“ přibližuje s tím, že on sám měl zájem diskutovat.

O reorganizaci se podle svých slov dozvěděl v úterý večer a na nové informace reagoval příkře. „Nechtěl jsem rozdělovat agenturu na dvě části,“ vysvětluje a současně dodává: „Požádal jsem paní náměstkyni, jestli bychom mohli jednat s panem ministrem.“

Ve čtvrtek byl pozván na jednání. „Tam mi bylo první větou oznámeno odvolání,“ popisuje. Důvodem podle něj může být také nedostatečná informovanost ministra Dienstbiera.

Čtěte také


Proč odmítl rozdělení agentury na dvě části?
„Vznikly by tak dva obory, přičemž jeden bez druhého nemůže fungovat. Takový systém by nikdy nebyl dostatečně funkční,“ domnívá se Martin Šimáček.

„Pan ministr se mohl spoléhat na účelovou kritiku,“ míní. Agentura je totiž podle jeho názoru trnem v oku mnoha lidí. Ministr Dienstbier se navíc prý ani nesnažil informace opatřit. „Naposledy jsem s ním jednal při jeho jmenování,“ přibližuje Martin Šimáček.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.