Martin Stropnický: Do dvou let bychom se mohli zbavit nepotřebných bitevníků L-159

Česko by podle generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena mělo navýšit rozpočet Armády ČR. Jinak neobstojí v rámci Severoatlantické aliance a nebude obranyschopné. Co s tím? Po 17. hodině odpovídal ministr obrany Martin Stropnický.

„Česká republika je stále významný a důvěryhodný partner, ale pozor na finance. To je nedostatek, který musíme zastavit,“ tlumočí vzkaz tajemníka Rasmussena Martin Stropnický a připomíná, že ministerstvo obrany je zasaženo nejmarkantnějším poklesem rozpočtu. „Během pěti let byl snížen o 25 %,“ upozorňuje.

Čtěte také

Už dnes jsou skutečné stavy v Armádě ČR nižší než tabulkové. „Armáda by měla mít 25 tisíc lidí, ve skutečnosti jich má jen 19 tisíc,“ popisuje Martin Stropnický s tím, že v případě dalšího podinvestování by obranyschopnost Česka začala mít trhliny. „Mluvíme sice o kolektivní obraně v rámci NATO, ale naši partneři se také dívají na to, jak jsme připraveni,“ vysvětluje.

Jak pokračuje vyjednávání o prodeji nadbytečných bitevníků L-159? A proč vlastně Martin Stropnický zakázal hrát státní hymnu na reprezentačním plesu Armády ČR? Ptal se moderátor Martin Veselovský.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio