Martin Stropnický o americkém konvoji, který projede přes Česko: Je to vzkaz, že máme spojence

Koncem týdne projede Českou republikou americký konvoj, proti čemuž se ozývají odmítavé hlasy. Podle některých kritiků jde o nevhodnou demonstraci síly. Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO si však myslí, že se okolo celé akce vytváří psychóza.

„Protestujícími se zabýváme v míře, která je až příliš velká,“ domnívá se Martin Stropnický a argumentuje průzkumem, podle kterého většina obyvatel Česka přijímá průjezd amerického konvoje bez problémů. „Přitom se to prezentuje jako zásadní problém,“ namítá a dodává: „Pořád musím komentovat výkřiky z internetu.“

Minulý rok došlo v Česku přes stovku vojenských přesunů. Ani jeden z nich však nevzbudil takový ohlas. Podle Martina Stropnického se zmíněné transporty lišily velikostí. „Byly pomocí vlaků a některé také noční,“ zmiňuje.

Na současném konvoji je podle něj důležitá viditelnost. „Je to vzkaz, ujištění obyvatelstva, že máme spojence, kteří jsou připraveni nám v případě potřeby pomoct,“ vysvětluje.

Čtěte také

Spojenectví považuje za výhodu a přednost. „Můžeme přispět tím, že se několik dní bude po našich silnicích pohybovat kolona. A to je to nejmenší, co může Česko udělat,“ míní Martin Stropnický.

Martin Stropnický, ministr obrany

Lidé si podle něj budou moct techniku prohlédnout. Nejjednodušší by to mělo být na pražské Ruzyni, kde budou američtí vojáci ubytováni v tamních vojenských prostorách, a to v úterý 31. března. „Ministerstvo nic neorganizuje, jen dává možnost,“ dodává k tomu Martin Stropnický.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio