Matěj Stropnický o Klinice: Bylo zklamání, že si město budovu nekoupilo. Centru neprospěl útok pravicových extremistů

Na předsedovi Strany zelených zřejmě stojí budoucnost koalice na pražském magistrátu. ČSSD a hnutí ANO chtějí uzavřít koalici s Trojkoalicí, pokud v městské radě neusedne právě Matěj Stropnický.

„Tuhle pozici jsem si nepřál,“ říká Matěj Stropnický a připomíná, že po pěti měsících přišli zástupci hnutí ANO a ČSSD se stejnou podmínkou, jakou si kladli zpočátku. „Chtějí mluvit do toho, kdo Stranu zelených a Trojkoalici bude zastupovat. Překvapilo nás to,“ komentuje dění v Praze. Podle jeho slov však není možné, aby jiné strany Trojkoalici diktovaly, kdo ji bude zastupovat.

Sám Matěj Stropnický soudí, že se stal nepohodlným. „Chci, aby všichni respektovali program,“ zdůrazňuje. „ČSSD slibovala regulaci developerů a ochranu zeleně. Tak chci, aby to dělala i po volbách,“ dodává. Strana zelených dle jeho mínění jednání nijak neblokuje, protože zástupci ČSSD a hnutí ANO přišli s ultimátem.

Moderátorka Karolína Koubová se Matěje Stropnického ptala také na budoucnost centra Klinika. „Klinika obohatila celou Prahu, je to místo setkávání lidí, kteří chtějí dělat zdarma něco ve prospěch společnosti. To byl přínos,“ konstatuje s tím, že za celý rok fungování Kliniky přišlo na toto centrum jen pět šest stížností. To je podle něj méně než na mnohé žižkovské kluby.

„Proto bylo zklamání, že si město budovu nekoupilo. Získalo by tak kvalitní prostor,“ domnívá se. A důvod? Podle něj útok pravicových extremistů, k němuž došlo začátkem února 2016. „Najednou se začalo hodit interpretovat Kliniku jako místo, kde se střetávají pravicoví a levicoví extremisté. S útočníkem se trestá i oběť,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio