Mediální strašení se nenaplnilo, zabránili jsme deflaci, říká viceguvernér ČNB Mojmír Hampl

Před rokem Česká národní banka začala oslabovat korunu. Euro stálo loni kolem 25 korun, dnes je za 27,50 korun. Byl to krok správným směrem? „Uplynulý rok ukázal i všem nevěřícím Tomášům, že rozhodnutí bylo jednoznačně správné,“ vysvětluje v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

„Některé země na jihu eurozóny zůstávají v deflaci a jsou nejslabší v růstu, to je ta dolní třetina, ve které jsme se pohybovali. A do roka a do dne jsme v třetině nejrychleji rostoucích, máme inflaci mírně nad nulou a zabránili jsme deflaci,“ říká se tím, že očekávání centrální banky se vrchovatě naplnilo.

Čtěte také

Upozorňuje také, že právě deflace je nevýhodná především pro spotřebitele. „Setrvalý pokles cen není cenovou stabilitou. Loni jsme zažívali jeden z nejpomalejších růstů mezd, ale i tohle se za rok otočilo,“ upozorňuje.

Čtěte také

A tak se podle něj všechny hrůzostrašné zprávy, zejména mediální, nenaplnily. „Bylo to jenom strašení. Zažíváme druhý nejnižší růst inflace za poslední dekádu,“ vysvětluje. Připouští také, že opatření muselo mít vliv na jistou část spotřebitelského koše. „Mezi jednotlivými položkami neustále probíhá změna cen, to se v rámci koše děje běžně,“ dodává.

Proč německá ekonomika zpomaluje? Co tento vývoj znamená pro Česko? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio