Michal Šlesingr bojuje proti dopingu v biatlonu. „Jakýkoliv systém ochrany čistého sportu se dá obejít,“ říká

Když se řekne biatlon, tak si často představíme jiskřivě bílý sníh a čistý mrazivý horský vzduch. Jenže výsledky vyšetřování Mezinárodní komise ukázaly, že ani v biatlonu není čisté úplně všechno – mluvíme o dopingu. K bojovníkům proti dopingu patří český biatlonista Michal Šlesingr, který léta patří mezi světovou špičku. A lze říci, že v této otázce se stal neoficiálním mluvčím českých biatlonistů.

„Snažíme se o to, abychom mohli závodit v čistém sportu, aby si biatlon nezkazil pověst a abychom neprožili něco podobného, jako bylo třeba v cyklistice,“ říká v mimořádném rozhovoru z bavorského Ruhpoldingu.

Nerad by, aby biatlon na sebe vzal nálepku, že každý, kdo jezdí ve Světovém poháru, tak musí dopovat. Upozorňuje ale na statistiky, které ukazují, že větší polovina případů všech dopingových biatlonů z jedné země. „Těžko se pak rozlišuje, jestli je někdo proti dopingu, nebo Ruské federaci,“ upozorňuje s tím, že v žádném případě není rusofob.

„Rusy mám v určitém slova smyslu rád, ale tyhle praktiky mi vadí jak u nich, tak by mi to vadilo u kteréhokoliv jiného státu, můžeme si říci rovnou, že Ukrajina na tom také není zrovna dobře,“ upozorňuje.


Nejlepší cesta může být ta, že tresty za pozitivní doping budou natolik odstrašující, aby to jak jednotlivé sportovce, tak federace odradilo. MICHAL ŠLESINGR

Jeden z jeho návrhů zní vyřadit sportovce při prvním prokázaném dopingu doživotně z velkých mezinárodních akcí, zatím jsou ale tresty spíše plošné. „Adresné tresty, které bychom chtěli prosadit, by měli v budoucnu od dopování odradit. Není možné vymyslet natolik dokonalý systém ochrany čistého sportu, aby se nedal obejít,“ dodává s tím, důležité je především od dopingu demotivovat.

Po Mezinárodní biatlonové unii pak vyžaduje, aby podnikala nějaké aktivní kroky, které budou sport chránit. „Tyto věci se musí řešit razantně a včas, čím více se to neřeší, tak se problém bude zvětšovat,“ varuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.