Mikuláš Bek: Nejsem exhibicionista. Pozvánku na Hrad jsem odmítl

Pozvánku na inauguraci prezidenta Miloše Zemana nedostaly některé významné osobnosti, které by měly ceremoniálu přihlížet. Kromě některých hejtmanů se jedná o rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka. Ten ve Dvaceti minutách Radiožurnálu potvrdil, že pozvánku nakonec dostal od předsedy sněmovny Radka Vondráčka z hnutí ANO, na Hrad ale stejně nepůjde.

„Za pozvání jsem poděkoval a zdvořile jsem odmítl,“ říká s tím, že Radek Vondráček zve na sněmovní a senátní část, nikoliv na společenskou.

„Nejsem žádný exhibicionista, abych provokoval skandál. Ve chvíli, kdy prezident republiky nechce, abych byl přítomen, tak nebudu vystavovat prezidenta nějakému diskomfortu,“ dodává.

Z vyjádření předsedy sněmovny Vondráčka podle něj jasně plyne, že neodeslání pozvánky na jeho adresu bylo záměrné a nešlo o přehlédnutí.

Pozvánky rozesílá a filtruje kancelář Hradu, a v situaci, kdy jsou vtahy mezi veřejností a prezidentem napjaté, by čekal, že si protokol Poslanecké sněmovny a Senátu lépe ohlídá, co se děje. „Tohle mohlo fungovat v dobách prezidenta Havla, kdy žádné konflikty nebyly,“ uzavírá.

Poškozují spory mezi vysokými školami a Hradem atmosféru v Česku? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio