Milan Chovanec: Měli bychom kontrolovat hranice Schengenu a udělat vše pro to, aby existoval

Silvestrovské útoky na ženy v německém Kolíně nad Rýnem zhoršily povědomost o uprchlících, dozvuky jsou jasné i na sestupných preferencích Angely Merkelové. Takové jsou názory ministra vnitra Milana Chovance, podle kterého lidé, kteří se v Kolíně nad Rýnem dopustili násilí, porušili zákon a je potřeba je odhalit a odsoudit.

„Vracet je do zemí, kde je válka, nepůjde, a pokud porušili zákon, tak by měli být postiženi, odsouzeni a zbaveni svobody,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou, a zároveň dodává, že u těch, u kterých by to bylo možné, tak by bylo nejlepší zrušit azylovou dohodu a vyhostit je do země původu.

A co se týče hotspotů v Itálii nebo Řecku, tak ty se nezlepšují, a pokud nebudou funkční, tak se musí hledat jiná varianta. „To by znamenalo debatu o tom, že Řecko skončí v Schengenu,“ upozorňuje.


Německo si musí uvědomit, že za migrací, která přišla, přijde i migrace legální – ti, co přišli, budou chtít slučovat rodiny

Řecko má podle něj pár týdnů na to, aby ukázalo, že to myslí s fungováním hotspotů vážně, a EU si musí jasně říci, že hotspot znamená detenční zařízení.

„Máme posledních pár týdnů nebo měsíců, než se migrační vlna zase zvedne,“ podotýká s tím, že Rakousko postavilo plot a chce výrazně omezit udělování azylu na svém území, což může znamenat vyšší kontrolu na rakousko-slovinských hranicích a také destabilizaci Slovinska.

Čtěte také

„Pojďme raději kontrolovat hranici Schengenu, to znamená – pomozme Slovinsku, Makedonii, Maďarsku, naši už to udělali, naši policisté už tam byli a jsou,“ říká. Připomíná také, že je potřeba udělat vše proto, aby Schengen existoval.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.