Milan Chovanec: Nominaci Věry Jourové na eurokomisařku jako prohru ČSSD nevnímám

„Zjistili jsme, že Věra Jourová má reálnou šanci získat dobré portfolio. Ukázalo se také, že nový předseda Evropské komise preferuje ženu,“ říká ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Proč sociální demokraté neprosadili vlastního kanditáta? Má ve vládní koalici hlavní slovo Andrej Babiš? A jak vypadá situace ve zlínské policii? Nejenom na tyto otázky odpovídal Milan Chovanec v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

„Upřednostnili jsme zájem České republiky, nic víc, nic míň,“ nastiňuje Milan Chovanec a vyvrací názory opoziční ODS, podle které Andrej Babiš ve vládě válcuje premiéra Bohuslava Sobotku. „Máme zájem, aby paní Jourová byla úspěšná, neberu jí jako vyslankyni hnutí ANO, ale České republiky,“ dodává.

Čtěte také

„Drtivá většina sociálních demokratů podporuje svého předsedu, nezaobíráme se vnitrostranickými tématy, ale přípravou na komunální a senátní volby,“ říká s tím, že případný neúspěch ve volbách se nedá svádět na předsedu strany. „Jsme v těžké situaci, v senátních volbách asi nejsme schopni obhájit 23 mandátů,“ dodává.

Nedávná reportáž Radiožurnálu odhalila možnost střetu zájmů ve vedení zlínské policie. „Situace je složitá, šetření probíhá delší dobu, výsledky ale ještě nemám,“ říká s tím, že je potřeba říci veřejnosti, kde leží pravda.

Věra Jourová a Bohuslav Sobotka (vpravo), vláda

Jaké tresty mohou padnout v kauze zlínské policie? Jak je to s nekvalitní výstrojí české policie? A hrozí příliv uprchlíků z Ukrajiny? I to jste mohli slyšet ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio