Milan Chovanec: Zatím řešíme program. Nevím, jestli bude mít vláda 18 ministrů

Poslanci dnes nezvolili čtvrtého místopředsedu Poslanecké sněmovny. Na tuto funkci kandidovali Petr Gazdík z TOP 09 a Tomio Okamura z Úsvitu přímé demokracie. I o tom se mluvilo ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Hostem byl místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

„Šlo o tajnou volbu. Poslanci hlasovali podle svého vědomí a svědomí. Většina sociálních demokratů hlasovala pro kandidáta TOP 09,“ popisuje Milan Chovanec s tím, že Tomia Okamuru nevolili a nemyslí si, že by se situace mohla radikálně změnit. „TOP 09 má šanci navrhnout kandidáta, ale musí přesvědčit také jiné politické strany,“ míní.

Čtěte také

Moderátor Martin Veselovský se ptal také na složení nové vlády, o které jedná ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. „V současné době řešíme program. Nevím, jestli bude ve vládě 18 ministrů,“ vysvětluje a zároveň zmiňuje, že o počtu ministerstev se mluvilo pouze jednou. „To bylo vyvoláno tím, že předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek odlétá do Spojených států,“ nastiňuje.

ČSSD před volbami slibovala levnou a efektivní vládu. „Jde o to, aby ministr pracoval dobře a náklady na něj byly zlomkem toho, co vydělá nebo uspoří,“ zamýšlí se.

Jaký by tedy byl důvod ke zvýšení počtu členů vlády? A jak se Milan Chovanec dívá na problémy se dvěma policejními prezidenty? I to jste mohli slyšet po 17. hodině. Rozhovor si můžete kdykoliv poslechnout ze záznamu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio